Goana dupa banii si… „castigurile”

A fost odata un baietel care, intr-o seara tarzie, cand tatal lui s-a intors obosit de la birou, l-a intrebat:

– “Tati, tu cat castigi pe ora?”

– “10 dolari…” a raspuns plictisit tatal.

– “Poti sa-mi dai si mie 1$, te rog?”, a continuat cel mic, iar tatal a scos o bancnota din buzunar si i-a intins-o.

–  “Dar pentru ce iti trebuie?”

Copilul s-a scotocit prin buzunare, a inceput sa numere cu stangacie cateva bancnote si i le-a dat, raspunzand:

– “Uite 10$. Poti sa te joci 1 ora cu mine?”…

Zilele trecute am dat intamplator peste aceasta povestioara pe internet si m-am gandit cum, in goana dupa bani, cariera sau pur si simplu… lupta pentru supravietuire, uitam sa mai petrecem timp alaturi de cei dragi. Si acest lucru este valabil si pentru romani, dupa cum arata statisticile…

Goana dupa bani si generatia copiilor singuri

Parintii nu mai petrec timp cu copiii, iar copiii, atunci cand cresc, parca le intorc favorul… Lumea e plina de oameni singuri, copii care stau mai bine de jumatate de zi in gradinite, iar cealalta jumatate in fata calculatorului, batrani uitati de copiii lor prin azile si tot asa. Insa goana dupa bani sau lupta pentru asigurarea painii pe masa, dupa caz, lasa urme adanci in sufletul copiilor si e afecteaza dezvoltarea si personalitatea.

Cel mai recent studiu Gallup referitor la timpul pe care parintii il petrec alaturi de copii la care au participat peste 1000 de scolari ne furnizeaza rezultate ingrijoratoare, care arata faptul ca goana dupa bani primeaza in viata romanilor: 49% dintre copii petrec cel mult o ora pe zi alaturi de parintii lor, 55% dintre copii au declarat ca dorintele lor legate de activitatile in compania parintilor nu sunt indeplinite, 14% spun ca una dintre cele mai comune activitati impreuna cu parintii este mersul la cuparaturi, iar 13% invoca uitatul la televizor ca fiind timpul petrecut in familie.

Si totusi, chiar si in conditiile in care goana dupa bani ii tine pe mami si tati departe, acestia se afla pe primul loc in ceea ce priveste modelele in viata ale celor mici, urmati indeaproape de Hannah Montana si Ronaldo. Si istoria se repeta…

Goana dupa bani – lista de prioritati in viata

goana dupa bani
Banii sunt importanti pentru cresterea si educatia unui copil, din ce in ce mai importanti… insa la fel si prezenta parintilor si sfaturile lor, mai ales in anii critici ai adolescentei in care foarte multi copii si tineri o iau pe cai gresite (consumul de halucinogene, tentativele de suicid din ce in ce mai frecvente…).

 

Goana dupa bani ramane insa o preocupare constanta, atat pentru cei care isi duc traiul de pe o zi pe alta, cat si pentru cei care au deja destul pentru a se bucura de ea din plin.