Munca de acasa: pentru multi, un vis frumos

Pauze necontorizate, lipsa sefilor care iti respira in ceafa si a drumului zilnic spre si dinspre locul de munca plus evitarea unor cheltuieli: cam astea sunt lucrurile care iti trec prin minte atunci cand te gandesti cum ar fi sa muncesti de acasa, nu-i asa?!

Munca de acasa castiga, se pare, in ultima vreme tot mai mult teren atat in societatile dezvoltate, dar si in cele in curs de dezvoltare, cum este Romania. Conform unui studiu realizat de Reuters, aproximativ 20% dintre angajatii din intreaga lume lucreaza frecvent la domiciliu, iar aproape 10% fac asta in fiecare zi. Practica este raspandita in special in Orientul Mijlociu, America Latina si Asia, popularitatea acesteia fiind in crestere.

Avantajele sunt clare, la prima vedere:

Pentru angajat, economiile nu sunt deloc putine si se refera la:

  • Cheltuieli de transport : benzina ii costa pe cei care se deplaseaza cu masina personala la locul de munca in jur de 300-400 lei lunar; cei care aleg abonamentele pentru mijloacele de transport scot in fiecare luna din buzunar in jur de 50-100 lei;
  • Hrana: 100-200 lei/luna
  • Sanatate – deplasarea catre locul de munca (indiferent de conditiile climatice) creste riscul aparitiei unor probleme de sanatate, la care se mai adauga si stresul – toate acestea cresc cheltuielile pe medicamente;
  • Vestimentatie – in functie de dress-code-ul companiei, pot aparea cheltuieli lunare ce ar putea ajunge la o medie lunara de 100-200 lei.

Munca de acasa pare sa vina cu beneficii nu doar pentru angajati…

…ci si pentru angajatori,  care isi pot reduce semnificativ costurile administrative daca isi permit sa aiba angajati care lucreaza la domiciliu. Costurile care pot fi diminuate pentru angajatori sunt urmatoarele:

– utilitati si chirie

– consumabile (produse de birotica/ papetarie, bucatarie, baie)

– servicii de intretinere a spatiului de munca (produse de curatat, servicii de curatenie)

– costurile anuale ale procedurilor legate de domeniul sanatatii si securtatii la locul de munca

In ceea ce priveste cheltuielile, se pare ca munca de acasa vine cu beneficii importante atat pentru angajati cat si pentru angajatori. Exista insa si un revers al medaliei?

Munca de acasa vine cu un dezavantaj major pentru angajator…

…si anume exercitarea unui control limitat asupra activitatii angajatului. Munca de acasa poate veni cu cateva piedici si pentru angajat, majoritatea celor care lucreaza de acasa intampinand dificultati in ceea ce priveste puterea de concentrare. Cei care au lucrat sau lucreaza la domiciliu stiu ca de multe ori nimic nu iti distrage mai mult atentia decat sa muncesti in propria casa.

Tu ce parere ai? Crezi ca munca de acasa este o solutie win-win pentru angajati si angajatori, sau doar o reducere a cheltuielilor cu efecte negative asupra calitatii muncii?