Rozatoarele si-au facut aparitia pe pamant cu milioane de ani in urma, cu mult inainte de om, iar astazi sunt una dintre cele mai populate specii de animale de pe planeta, datorita capacitatii lor de adaptare si a activitatii lor reproductive deosebite.
Rozatoarele sunt mamifere care se caracterizeaza prin dentitia lor, au o pereche de incisivi in fiecare maxilar care le serveste sa se hraneasca si sa-si construiasca vizuinile. Cele mai cunoscutes specii sunt:
- Sobolanul brun, norvegian sau de apa
- Negrul sau sobolanul acoperisurilor
- Soarecele casei
Exista si alte specii salbatice de rozatoare, care, datorita locului lor de cuibarit, au avut putin contact cu omul, au reusit sa serveasca drept rezervoare de agenti infectiosi pentru o perioada lunga de timp.
- Rozatoarele commensale, datorita obiceiurilor lor de viata, pot intra in contact cu omul, producand infectii incrucisate, fie direct (prin urina, excretii, fecale, alimente infectate), fie indirect (muscaturi sau muscaturi de insecte, capuse, purici, paduchi, tantari si altele).
Cand se intorc in habitatul pe care il impartasesc cu omul si animalele domestice, pot fi generate zgomote. In general, speciile din genul Rattus se numesc sobolani, iar restul genurilor si speciilor se numesc soareci.
Daunele aduse sanatatii cauzate de rozatoare reprezinta un risc semnificativ atat la nivel uman, cat si la nivelul animalelor, iar depozitarea incorecta a alimentelor, impreuna cu practicile de igiena precare, conduc la o crestere a posibilitatii de dezvoltare a bolilor. Intelegem ca atare, ca fiind vorba despre bolile care, in conditii naturale, sunt transmise de la animale la om.
BOLI TRANSMISE DE ROZATOARE
Rozatoarele sunt purtatori si transmitatori de boli care nu numai ca afecteaza animalele noastre in ferme, dar oamenii sunt susceptibili la majoritatea acestora. Ne vom concentra asupra celor care prezinta un risc crescut.
Caile de transport sunt numeroase:
- Contaminarea sau contactul direct al urinei, fecalelor si salivei de la rozatoare, aerosoli si particule contaminate.
- Muscaturi si zgarieturi.
- Consumul de alimente si bauturi contaminate.
- Prin paraziti externi (de obicei hematofagi,cum ar fi capuse sau purici, care au parazitat anterior un rozatoare).
- Animale de companie, cum ar fi cainii si pisicile, care pot servi ca gazde intermediare.
Nu trebuie uitat faptul ca, controlul rozatoarelor este o sarcina care se desfasoara continuu si permanent.
Acceseaza servicii ale centrului de deratizare si lasa-te ajutat de specialisti in domeniu.
Ce poti face tu pentru a scapa de sobolani?
Orice posibila sursa de hrana (atat alimente concentrate, cat si apa) va fi eliminata, astfel incat rozatoarele sa nu aiba acces la ele in timpul vidului sanitar. In aceasta perioada, vom creste numarul de puncte de amorsare pentru a ajuta la efectuarea unui control mai intens al rozatoarelor, datorita absentei apei si a alimentelor in interiorul zonelor de risc( beci, bucatarie exterioara, curte, chiar si zone din casa ) .
De asemenea in special in depozitele in care poate exista o prezenta a alimentelor, se va mentine un control strict atat al ordinii, cat si al curateniei, impiedicand rozatoarele sa le foloseasca ca refugiu si zona de cuibarit.
De ce nu este bine sa ai soareci in interiorul casei sau la birou
Iti prezentam o lista cu mai multe motive pentru care nu este recomandat sa ai soareci in casa sau la birou, astfel incat sa poti intelege mult mai usor importanta serviciilor de deratizare.
- Daca ai soareci in firma este posibil sa iti distruga echipamentul
Primul si cel mai important motiv pentru care este bine sa nu ai rozatoare in firma este faptul ca acestea iti pot distruge complet echipamentul. In felul acesta vei avea daune mari de acoperit mai ales cand intra in servere si calculatoare.
- Soarecii sunt purtatori de boli
Un alt motiv pentru care este recomandat sa te feresti de soareci este faptul ca sunt plini de boli. Acesti soareci au tot potentialul de a transmite bolile mai departe si atunci vei avea o problema atat tu cat si cei care lucreaza sau locuiesc in spatiu.
- Soarecii se pot intalni cu clientii
Cu siguranta ai vazut pana acum stiri cu soareci care au intrat in contact cu clientii magazinelor sau cu alte persoane si care au fost fotografiati. Daca lucrezi in domeniul alimentar stii foarte bine ca nu ar trebui sa ai voie sa vinzi produse clientilor intr-o astfel de stare.
Prin urmare, primul si cel mai important lucru pe care trebuie sa il faci este sa scapi de rozatoare. Daca se intampla sa apara vreuna in vitrina cu siguranta te vei alege cu o amenda si in plus, nu este etic sa vinzi astfel de produse persoanelor care vor sa le cumpere pentru ca le vei pune sanatatea in pericol.
Avand in vedere toate aceste informatii primul si cel mai important sfat al nostru este sa apelezi de fiecare data la specialisti astfel incat sa scapi de musafirii nepoftiti.
Comentarii recente