orase poluate

Orase poluate sau ce respiram zi de zi

Cum probabil te asteptai, suntem in fruntea acestui top al capitalelor europene in ceea ce priveste gradul de poluare, ocupand “respectabilul” loc… II. Conform unui studiu realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si citat de Adevarul.ro, in Bucuresti se inregistreaza anual 92 de zile cu depasiri ale nivelului admis de poluare a aerului cu PM10 (pulberi in suspensie cu diametrul mai mic de 10 micrograme), limita prevazuta de normele europene fiind de doar… 35 de zile. Singura capitala europeana care ne depaseste din aceasta privinta este Sofia, unde indicatorul este de 176 (!) de zile pe an.

Orase poluate… si din vina noastra?

Stiu, nu avem piste, sau daca avem… sunt pline de incercari, de la borduri la gropi sau se opresc brusc intr-un zid, insa chiar si-asa bucurestenii merg cu bicicleta la locul de munca in proportie de doar 0.7%, in conditiile in care in Copenhaga rata este de 59.5%, iar in Amsterdam – 45.6%. Si totusi… numarul de kilometri de pista pentru biciclisti a crescut de la 59 in anul 2009 la 160 in anul 2011.

Dar sa privim si partea plina a paharului: desi poate nu pare, in ceea ce priveste spatiile verzi, stam mai bine decat mari capitale europene, cum ar fi Madrid sau Paris, mandrindu-ne cu 26mp/ cap locuitor, aproape la egalitate cu Bratislava sau Ljubljana si indeplinind astfel cerinta UE ca, pana la finalul anului 2013, fiecarui cetatean sa ii revina 26mp de spatiu verde.

Locuitorii sectorului 1 se bucura de cel mai curat aer, aici revenind 77.19mp de spatiu verde fiecaruia, in timp ce cei din sectorul 2 abia daca mai pot respira, aici existand doar 12.43mp/ cap locuitor. Si ca un termen de comparatie… in Viena exista nici mai mult, nici ami putin de 120mp de spatiu verde/ cap locuitor.

Orase poluate si orase… de vis

orase poluate
In timp ce Bucurestiul este cat se poate de clar incadrat in categoria “orase poluate”, cele mai curate capitale europene, cu cel mai pur aer, cel mai bogat spatiu verde si cei mai multi biciclisti sunt Copenhaga, Stockholm, Helsinki si Amsterdam.

Acestea fiind spuse, eu propun sa ne scoatem bicicleta din camara, sa-i facem o mica revizie si sa plecam la o plimbare prin parc sau, eventual, pana la locul de munca. Cine stie? Poate ne place si ne obisnuim… 😉