Piata de lux din Romania ne lasa cu gurile cascate…

Romania este tara contrastelor, dupa cum au afirmat multi de-a lungul timpului si dupa cum de fapt se poate observa usor cu ochiul liber. Peisajul autohton, ornamentat cu caini vagabonzi, gunoaie, batrani cu pensii inumane, locul in care cateva milioane de romani traiesc intr-o saracie absoluta, este invadat in mod opulent si frecvent de extravagantele unor bogatasi cu nume celebre sau nu…

I’d like to live as a poor man with lots of money. ~ Pablo Picasso

Daca sunt  de condamnat sau nu pentru felul in care isi afiseaza bunastarea nu este un lucru pe care vreau sa il ating in aceste randuri. Pur si simplu, as vrea numai sa prezint cateva dintre exemplarele de pe piata de lux autohtona care au reusit sa ma lase masca si ale caror preturi astronomice par ireale pentru existenta mea.

Piata de lux din Romania are placerea sa va prezinte:

1.  Bucatarie de lux. Pret: 170.000 euro

Mobila de bucatarie plus echipamentele electrocasnice l-au costat pe un roman nu mai putin de 170.000 de euro, cel mai scump obiect achizitionat fiind un frigider care a costat 29.000 de euro. Se pare ca cel care a facut luxoasa achizitie nu este un caz unic pe anul acesta, de la inceputul anului pana in prezent fiind facute 5-6 comenzi de peste 100.000 de euro.

2. Croaziera in jurul lumii. Pret: 32.000 euro

Croaziera de 100 de zile pe urmele marilor navigatori, vanduta de una dintre agentiile de turism autohtone, este o „bijuterie” a ofertelor turistice. Fantasticul itinerariu este urmatorul: Savona, Marseilia, Barcelona, Funchal, St. Lucia, Grenada, Curacao, Aruba, Cartagina, Puerto Limon, Acapulco, Mazatlan, Cabo San Lucas, Los Angeles, Honolulu, Pago Pago, Suva, Auckland, Wellington, Sydney, Melbourne, Perth, Singapore, Port Klang/Kuala Lumpur, Phuket, Colombo, Cochin, Goa, Bombay/Mumbai, Abu Dhabi, Dubai, Muscat, Salalah, Aden, Sharm El Sheik, Alexandria, Civitavecchia, Savona.

3. „Fata cu margele rosii” de Grigorescu. Pret: 270.000 euro

Recordul de pe piata romaneasca de arta a fost atins in luna iunie anul acesta, cand tabloul lui Nicolae Grigorescu  a fost achizitionat si ulterior plasat in custodia muzeului din Sibiu. Piata de lux din Romania s-a imbogatit cu adevarat odata cu achizitia acestui obiect de o mare valoare artistica.

4. Avion privat personalizat. Pret: 375.000 euro

Desi nu sunt putini oamenii de afaceri romani care detin avioane private de cateva milioane de dolari, dintre acestia nu multi se pot mandri cu faptul ca isi piloteaza singuri aparatul de zbor.

Romanul care a achizitionat avionul de patru locuri se mandreste cu faptul ca il piloteaza chiar el, din pasiune pentru aviatie. Daca pretul ti se pare mic, afla ca acesta mai investeste inca 12.000 euro anual in intretinerea avionului….

5. Ceas Tourbillion. Pret: 100.000 euro

Ceasul de 100.000 de euro achizitionat la inceputul anului de un roman ne spune cam cat de pretios poate fi timpul pentru unii.

Piata de lux din Romania exista oricat de blamata ar fi de unii moralisti…

Pana la urma luxul, daca este castigat in mod legitim nu are de ce sa fie privit cu ochi mustratori. E bine totusi ca oamenii care dispun de bani incat sa se uite la un ceas de 100.000, sa circule cu propriul avion si sa isi ia micul dejun intr-o bucatarie de 170.000 sa nu uite sa priveasca de pe culmile bunastarii si in jos, la extrema cealalta, unde se afla cei care isi duc existenta de pe o zi pe alta.

Tu ce parere ai, putem sa ii invinovatim pe cei care aleg sa epateze prin puterea financiara intr-o tara inca saraca, sau nu?