pretul fericirii

Pretul fericirii. Vezi care este salariul care iti poate asigura fericirea

Cine nu cunoaste zicala „Banii nu aduc fericirea”?! Totusi, opozantii ideei au venit cu o continuare, care pare usor mai realista in contextul actual: „Poate ca banii nu aduc fericirea, dar o intretin”. Te-ai gandit vreodata care este salariul care ar reusi sa iti aduca fericirea? Cunosti pretul fericirii tale? Ei bine, publicatia americana Wall Street Journal, citand un studiu realizat de Gallup, ne desluseste raspunsul la intrebarea: „Cati bani ar trebui sa castigi ca sa fii fericit?”.

In primul rand, studiul realizat pe un esantion de 450.000 de americani, ne face cunoscut faptul ca exista doua tipuri de fericire: fericirea de zi cu zi, cea oferita de micile placeri de care ne bucuram zilnic si fericirea generala, cea legata de viata pe care o traim.

Iar un salariu mare, unul care sa ne multumeasca, are se pare un impact major asupra sentimentului de fericire resimtit pe termen lung.

Pretul fericirii, in dolari americani

Care este asadar pretul fericirii? Profesorii de la Universitatea Princeton, autorii studiului, sustin ca suma de 75.000 de dolari pe an asigura americanilor fericirea pe viata. Cei care castiga sume apropiate de aceasta suma si in special cei cu salarii care cresc constant pana la aceasta suma, simt o fericire in continua crestere. Insa dupa ce depasesc suma, nivelul de fericire ramane acelasi, indiferent pana unde ar urca.

Unul dintre realizatorii studiului declara:

„Starea de spirit a celor care depasesc un venit anual de 75.000 de dolari nu se modifica radical. Dar ii face sa simta ca pot duce o viata mai buna. Ca economist, tind sa cred ca banii aduc fericirea.”

Pretul fericirii variaza de la o regiune la alta…

…comenteaza Wall Street Journal, in unele orase scumpe cei care castiga „doar” 75.000 de dolari pe an fiind de multe ori chiar nefericiti, pe cand in alte orase, cei care atrag aceste venituri anual vazandu-le ca pe o comoara. In ceea ce priveste tara noastra, ei bine, venitul de 75.000 de euro ni se pare usor desprins dintr-un scenariu SF si probabil ne-am multumi si cu mult, mult mai putin pentru a fi fericiti, nu-i asa?…