vremuri grele

Vremuri grele – au trecut sau vor veni?

Este bine sa fii prevazator, mai ales in vremuri grele de criza, iar romanii au adoptat, se pare, un comportament financiar extrem de responsabil  in anul 2011, an in care economiile in lei ale populatiei au crescut cu nici mai mult, nici mai putin de 8.7%(!), conform Money.ro. Pe de alta parte, nu la fel de roz a fost situatia si de partea cealalta, a companiilor, unde depozitele in valuta au scazut cu 9.2%.

Iar si mai interesant este ca populatia a economisit cel mai mult intr-o perioada a…. marilor cheltuieli.

Un ban deoparte pentru vremuri grele

Luna decembrie a inregistrat o crestere de 3% a depozitelor in lei ale persoanelor fizice, atingand astfel suma de 72.1 miliarde de lei, pentru la sfarsitul lunii sa se constate o crestere de 12.1% fata de aceeasi perioada a anului 2010. Incredere mai mare in institutiile financiare, dobanzi mai avantajoase, o mai mare putere de economisire sau, pur si simplu, dorinta de a dormi fara griji atunci cand stirile abunda de previziuni economice catastrofale?

Insa si persoanele juridice au pariat, se pare, pe leu: depozitele lor s-au majorat cu 6.4%, atingand suma de 52.43 miliarde de lei, insa si depozitele in valuta ale ambelor categorii au inregistrat o usoara crestere, cu 1.3%.

In ultima luna a anului 2011, un an se pare nu chiar atat de rau, depozitele populatiei in lei si valuta au insemnat aproximativ 60% din totalul depozitelor la banci din Romania, insumand 112.7 miliarde de lei.

Vremuri grele: un nou an de criza?

Iar cei care au avut grija si puterea sa puna un ban la saltea nu vor regret deloc, pentru ca se pare ca nici anul acesta nu vom vedea luminita de la capatul tunelului, dar chiar si-asa… macar sa se pastreze acest ritm de crestere al economiilor si la anul sa scriem despre cifre mai mari! 😉