recensamantul populatiei si locuintelor

Recensamantul populatiei si locuintelor: toamna se numara…romanii

O armata de 120.000 de recenzori a inceput, inca de ieri, colectarea datelor pentru recensamantul populatiei si locuintelor cu numarul 12. Recensamantul, desfasurat simultan in toate statele membre ale Uniunii Europene, va dura 11 zile si aduce cateva noutati fata de anii trecuti.

Se pare ca anul acesta, recensamantul populatiei si locuintelor va inregistra si date referitoare la romanii plecati la munca in strainatate, informatii ce vor fi comparate cu datele Institutului National de Statistica legate de imigranti, ne informeaza Ziarul Financiar. Vor mai fi colectate si date despre starea de sanatate a cetatenilor si despre capacitatea de munca a acestora, prin evaluarea persoanelor cu dizabilitati.

Recensamantul populatiei si locuintelor, ce se va incheia pe data de 31 octombrie, este al 12-lea ca numar- primul fiind facut in 1859, inca de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza- si il succede pe cel din 2002.

Recensamantul populatiei si locuintelor: detalii despre chestionar

„Chestionarele Recensamantului din 2011 cuprind 80 de intrebari, trei formulare fiind obligatorii. Este vorba despre cele privind cladirile/ locuintele, cele de gospodarie, cele care vizeaza membrii familiilor si chestionarul de persoana. Acesta este cel mai amplu si contine peste 50 de intrebari”, ne informeaza Vladimir Alexandrescu, directorul de comunicare al Institutului National deStatistica, in legatura cu recensamantul populatiei si locuintelor de anul acesta.

Alte detalii despre recensamantul populatiei si locuintelor de anul acesta, care ar putea sa te intereseze, sunt urmatoarele:

  • Fiecare persoana cu varsta peste 15 ani trebuie sa completeze formularele individual;
  • Durata completarii formularelor variaza intre 20 si 40 de minute;
  • Daca nu esti acasa, vei primi in posta un fluturas cu datele de contact ale recenzolui pentru a stabiliti o zi si o ora in care poti raspunde;
  • Recenzorii nu verifica daca persoanele care stau cu chirie au sau nu viza de flotant si nici contractele de inchiriere;
  • Vecinii pot oferi doar anumite informatii despre tine in cazul in care lipsesti de la domiciliu: nume, marimea apartamentului si de cat timp lipsesti de acasa;
  • Daca refuzi sa raspunzi la intrebarile din chestionarul aplicat pentru recensamantul populatiei si locuintelor, risti amenda cuprinsa intre 1500 si 4500 de lei;
  • Exista o serie de intrebari – legate de religie, etnie sau dizabilitati – la care poti sa nu raspunzi;
  • Primele informatii legate de recensamantul populatiei si locuintelor vor fi date publicitatii la inceputul anului viitor, iar informatiile finale vor aparea abia la finele  anului 2013.

Recensamantul populatiei si locuintelor: curiozitati indiscrete…

recensamantul populatiei si locuintelor Te intrebi ce aspecte se vor desprinse din recensamantul populatiei si locuintelor? Se pare ca sunt urmarite urmatoarele:

  • fenomenul de imbatranire a populatiei
  • evaluarea numarului si structurii generatiilor ce convietuiesc in cadrul familiei;
  • structura familiei dupa numarul de copii si cel al copiilor intretinuti;
  • cresterea numarului de gospodarii cumpuse din persoane singure si al familiilor monoparentale;
  • fenomenul migratiei;
  • statutului femeii in cadrul familiei.

Iar anul acesta, se pare romanii vor fi nevoiti sa raspunda la intrebarea  Cine canta in casa: cocosul sau gaina?, existand in chestionar o serie de intrebari legate de modul de administrare a gospodariei.

Fara sa am pretentii sau asteptari de la recensamantul populatiei si locuintelor de anul acesta, astept impresiile voastre.