Preturi la tigariFumatul nu-ti da pace?

Preturile tagarilor? Din ce in ce mai mari… Tigaretele de toate zilele ale romanilor au suferit cea mai mare dinamica a scumpirilor din Europa (numai in 2009 au crescut cu aproape 50%).Producatorii dau vina pe costurile de productie mari, inclusiv costul tutunului, dar mai ales pe majorarea accizei care depaseste media europeana. A ajuns la 74 de euro la mia de tigarete.

Fumatul tigarilor de contrabanda ia amploare

Taxele care merg catre stat (accize si TVA) reprezinta peste 80% din pretul tigarilor. Adica  16 tigarete dintr-un pachet de 20. Venitul statului este insa serios afectat din cauza contrabandei cu tigari. In ianuarie 2010, tigarile de contrabanda reprezentau nu mai putin 36,2% din piata romaneasca de tigari.  Ce-i drept, procentul a mai scazut intre timp dar nu suficient.

Pretul mediu al unui pachet de tigari de contrabanda este de 7,8 ron, cu 3,1 ron mai mic decat unul comercializat legal. Si romanii cumpara…Ieftin sa fie, nu-i intereseaza pe ei ce se intampla cu bugetul de stat…daca pot da un mana de ajutor sau nu.

Producatorii sustin ca s-a redus cererea. Fumatul a fost lasat deoparte de romani?  De unde…au gasit repede alternative: s-au reorientat catre cele de import de contrabanda.  Astfel, unul din trei romanii fumatori cumpara tigari fara timbru, ce provin din tari precum Ucraina, Serbia, Moldova sau Rusia

Fumatul este cel mai scump la romani

Raportat la salariu, romanii fumeaza cele mai scumpe tigari din Europa pentru ca dintr-un salariu mediu brut pot fi cumparate 174 de pachete. La pol opus se afla Luxemburg, cu 1.127 de pachete. Astfel, in Romania, pretul mediu al unui pachet de tigari este de 2,45 Euro, iar salariul mediu brut de 428 Euro.

Cele mai scumpe tigari se gasesc in Norvegia, unde pretul mediu al unui pachet este de 8,13 Euro; insa salariul mediu brut este de 4.137 Euro. Comparatia te las s-o faci singur. In Grecia, un pachet costa in jurul a 3 euro, iar in Italia – circa 3,80 euro. Cele mai ieftine tigari din Uniunea Europeana se gasesc in Bulgaria – 2 euro/pachet

Fumatul iti elimina o vacanta pe an

Preturi tigari. Nu trebuie sa mai mentionez ca ar trebui sa te lasi de fumat in primul rand pentru a nu-ti periclita sanatatea… Pe a ta si pe a celor din jur. Studii realizate pe statisticile de sanatate de catre cercetatorii spanioli de la Universitatea Cartagena , releva faptul ca fumatul reduce speranta de viata cu peste sapte ani la barbati si cu aproximativ patru ani si jumatate pentru femei.

Daca nu iti pasa de sanatatea ta (desi, sincer, nu reusesc sa inteleg!) gandeste-te macar la banii care se duc pe acest viciu. Si nu pune placa cu „un viciu am, asta e…imi permit si eu macar atata lucur”.

Poate nu ai facut pana acum un calcul simplu. Sau poate te-ai rezumat doar la o saptamana sau o luna si nu ti s-a parut o suma fabuloasa. Hai sa facem socoteli pe o perioada mai mare de timp.

Pret mediu al unui pachet de tigari: 11 Ron. Consum mediu zilnic:  jumatate de pachet. Asta inseamna ca zilnic 5,5 Ron sunt investiti in tutun.

Lunar inseamna 165 Ron.

Fumatul presupune deci anual 1.980 Ron. Aproape 500 Euro. O vacanta. Ti-ar strica o vacanta in plus?

In 50 de ani de fumat activ inseamna ca vei cheltui 99.000 Ron. Adica 24.750 Euro. Tu si partenerul tau, fumatori amandoi, va platiti un apartament cu doua camere…

Nu te rezumi la jumatate de pachet zilnic si te „delectezi” cu unul intreg? Inmulteste cu 2 si vezi unde ajungi. Trist nu? Si cand te gandesti ca este atat de simplu sa faci aceste economii…