fumatori in romania

Fumatori in Romania… te numeri printre ei?

Daca da, probabil de multe ori sau, mai exact, la fiecare scumpire a tigarilor, ai facut in minte un calcul rapid care sa reprezinta un motiv in plus pentru a renunta la acest viciu – cati bani dai pe tigari pe luna. Apoi, in timp ce scuturai scrumul in scrumiera, te-ai gandit cum altfel ai putea folosi acesti bani si, daca tot ce tine de efectul tigarilor asupra sanatatii inca nu te-a convins sa le arunci la cos, probabil ti-ai impus un alt prag (al pretului pachetului) la care vei spune “Gata!”. Dar tigarile continua sa se scumpeasca, fara ca numarul de fumatori din Romania sa scada….

Mai exact, in anul 2011, numarul de fumatori in Romania a fost de 4.85 milioane, cei mai multi fiind barbatii adulti – 37.4%. Suma cheltuita in medie de un fumator in numele acestui viciu a fost de 273.1 lei.

Fumatori in Romania si in intreaga lume… in cifre

Conform Studiului Global privind Tutunul la Adulti (GATS) citat de Incont.ro, nici mai mult nici mai putin de 24.3% dintre persoanele de peste 15 ani din Romania sunt fumatori zilnici, iar 2.4% – fumatori ocazionali. Si chiar desi majoritatea acestora cunoaste toate efectele nocive ale fumatului si a fost expusa avertismentelor sub forma de imagini de pe pachetele de tigari, doar 27.5% au fost impresionati si “s-au gandit” sa renunte la fumat.

Pe plan global, rata prevalentei celor care obisnuiesc sa fumeze zilnic a fost maxima la grupa de varsta 25 – 44 de ani si minima pentru persoanele de peste 65 de ani. De asemenea, se pare ca exista mai multi fumatori in mediul urban decat in mediul rural, iar dintre acestia, 43.1% au inceput sa fumeze la varsta de 17 – 19 ani, 21.7% la varsta de 15-16 ani si 18,1% si-au aprins prima tigara la peste 20 de ani.

Iar pentru 69.6% dintre acesti fumatori, ziua incepe in mod obligatoriu cu o tigara, la mai putin de 30 minute dupa trezire, iar dintre ei, 26.2% nu astepata nici macar 5 minute, adica… timpul necesar pentru a te spala pe dinti de dimineata.

Fumatori in Romania… discriminati?

fumatori in romania
… in care, teroretic, fumatul ar trebui interzis in restaurante, in cluburi, in masina sau in propria casa (!), conform managerului proiect GATS, citat de Realitatea.nu, pentru a-i proteja pe nefumatori, dat fiind faptul ca mai mult de o treime dintre persoanele de peste 15 ani fiind expuse la fumul de tigara la domiciliu, potrivit aceluiasi studiu.

Si inca ceva: conform Business24.ro, pretul produselor de tutun va continua sa creasca pana va ajunge la nivelul celor din UE. Tot raul spre bine!