Cadouri de Sarbatori – o cheltuiala necesara?

Necesara si placuta. Traditia oferirii darurilor de Craciun este dusa mai departe cu indarjire de oamenii din intreaga lume, chiar si in vremuri dificile din punct de vedere economic. Iar romanii nu se lasa mai prejos, din contra: anul acesta, mai multi romani vor cumpara cadouri de Sarbatori pentru cei dragi, dar vor aloca un buget mai mic decat anul trecut… si mult mai mic decat ceilalti europeni.

Cadouri de Sarbatori – cat si pe ce?

Se pare ca nu doar porcul din ograda bunicii a avut de suferit, ci si cel… pusculita pentru ca, anul acesta, romanii au pregatit un buget de 348,87 lei pentru cadourile de Sarbatori, unul micut in comparatie cu cel de anul trecut – 423 lei sau cu cel din 2009 – 526,82 lei, conform unui studiu efectuat de Mednet Marketing Research Center si citat de Adevarul.

Si totusi, procentul celor care au declarat ca intentioneaza sa joace rolul de Mos Craciun si anul acesta a cunoscut o usoara crestere: de la 80.5% in anul 2010 la 82.4% anul acesta. Pe ce se vor duce banii romanilor de Sarbatori?

In principal, pe imbracaminte si incaltaminte. Mai precis, 45,8% dintre respondentii participanti la studiu au declarat ca se orienteaza catre astfel de cadouri de Sarbatori pentru caracterul lor… practic, topul darurilor la romani continuand cu parfumuri si cosmetice (34.8%), cafea si ciocolata (29.2%) si jucarii (28,6%).

Insa mai este o categorie mai… moderna de daruri, destul de populara in Romania, in special in ultima perioada: aceea a produselor IT&C, sector care a cunoscut cresteri importante din punct de vedere al vanzarilor, in special in luna cadourilor.

Cadouri de Sarbatori la romani si la europeni

Conform Adevarul, media europeana a sumelor alocate pentru cadouri de Sarbatori este de 560€, cei mai generosi fiind barbatii italieni care cheltuiesc pentru un singur dar in jur de 184€, dar si britanicii – 166€ sau nemtii – 136€.

In ceea ce priveste calatoriile din preajma sarbatorilor de iarna, doar 4.7% dintre romani vor pleca pe meleaguri straine, cei mai multi petrecand acasa, alaturi de familie si prieteni, conform Gandul.info.

Cu alte cuvinte, pe cat de frumoasa este aceasta perioada a anului… pe atat de costisitoare, deci ai grija sa nu te lasi prea mult purtat de val.

Si daca tot suntem la capitolul „Cadouri”, arunca o privire pe www.cadouriperfecte.ro, pentru daruri originale si accesibile! 😉

Cumparaturi cu spor! 😀