banii aduc fericireaBanii aduc fericirea…Cui?

Stiu, esti de acord ca afirmatia  „banii aduc fericirea” este una falsa, dar vei spune ca o intretin. E deja un cliseu… Eu sustin ca banii nu aduc fericirea, nu o intretin, doar o…inchiriaza. Ca tot e la moda termenul….Si, pe masura ce timpul trece, o inchiriaza pe perioade din ce in ce mai scurte. Parerea mea…Vorba aceea.

Mai stii cand erai mic si te bucurai pentru o inghetata? Apoi, cand ai mai crescut si te bucurai pentru o pereche noua de blugi? Ei, acum cand iti poti permite fara probleme aceste lucruri si chiar in plus, te mai bucura la fel de mult? Nu. Si stii de ce? Pentru ca ai intrat in hora. In hora hedonista.

Banii aduc fericirea azi. Doar la TV.

Mintim poporul cu televizorul. Asta este cauza. Copiii deschid televizorul (ca nu toti avem bani sa-i trimitem la cursuri de pian si balet) si ce vad? Ca banii aduc fericirea.

Vad ca nu stiu care miliardar care si-a petrecut ziua de nastere pe o insula exotica inconjurat de fete, si ele…exotice,  si pe tanarul fotbalist care, ajuns pe culmile succesului, isi alege iubita, prin rotatie, dintre asa-zisele asistente de emisiuni de barfe. Si vor si ei. Astfel, de mici invata ca banii aduc fericirea, dar nu si ca trebuie sa muncesti pentru a-i obtine. Aceste emisiuni ar trebui sa fie cu bulina de 15 sau de 18, ele pateaza mintea curata a copiilor, nu o scena in care 2 tineri indragostiti se saruta. Pana la un punct, desigur…

“Banii aduc fericirea” – un fals!

Revenind la hora hedonista, bun venit in joc! Ce inseamna? Simplu: crezi ca banii aduc fericirea dar nu o si simti, pentru ca ea depinde, de fapt, de raportul dintre aspiratii si realitate.

Cum functioneaza hora noastra? Pai, ca multe altele, tot pe principiul “azi un ou, maine un bou”, adica azi iti iei primul salariu si, de fericire, te duci si-ti cumperi un tricou. Peste o luna te avanseaza si-ti cumperi un telefon nou. Peste 1 an castigi la Loto si-ti cumperi o casa in Miami. Dar, peste 1 an si 1 luna, niciuna dintre aceste posesiuni nu te vor mai face fericit si vei vrea mai mult!

Si-ti vei lua si-un avion, si-o insula, si-o bucata de tara, si apoi ce faci? La un moment da, nici acestea nu te vor mai face fericit. Ceea ce s-a intamplat este ca principiul ”banii aduc fericirea” s-a aplicat, dar pentru putin timp, iar nivelul tau de asteptari legate de fericire a crescut pana cand nimic nu a putut sa-l mai atinga, pana cand tu ai uitat sa te bucuri  si de lucrurile care nu stralucesc si nu au cifre inscriptionate pe ele.

Money doesn’t always bring happiness but at least you can be miserable in comfort!

Hora hedonista a demostrat faptul ca unii oameni imobilizati intr-un scaun cu rotile pot fi mai fericiti decat bogatii pentru ca ei au respins principiul conform caruia banii aduc fericirea si au reusit sa atinga fericirea spirituala.

Banii aduc fericirea rar si in cantitati mici

Iata de ce banii doar inchiriaza fericirea. Si nu indemn sa aplicam principiul din Miorita si sa asteptam sa murim (de foame) bucurandu-ne de frumusetea stelelor, ci doar sa nu ne lasam viata condusa de bani.

Pana la urma, totul se reduce la faptul ca exista oameni care au bani si…oameni care sunt bogati. Iar de cele mai multe ori nu sunt aceiasi. Tu? Esti exceptia de la regula?