Absolvent de facultate, caut job…platit

Daca esti proaspat absolvent de facultate, stiu ca ai un singur gand: sa te angajezi…si, daca se poate, si pe un salariu (decent). Ei bine, eu iti doresc multa bafta, insa bine ar fi sa nu-ti faci sperante prea mari referitoare la salariul pe care il vei obtine, mai ales daca este vorba de primul tau job deoarece, conform unui studiu realizat in primele luni ale anului 2011 de catre DOCIS, salariul mediu net al unui absolvent de studii superioare este de 1.100 lei.

Cat cere majoritatea absolventilor la un interviu pentru un job, indiferent daca este primul din viata lor? Cel putin 1.500 lei.

Absolvent de facultate –  inainte si dupa criza

Situatia este trista, mai ales avand in vedere ca in 2007 – 2008, existau cazuri in care un junior castiga si 500 euro inca din primele luni, iar astazi majoritatea ajunge la aceasta cifra dupa cativa ani de experienta. Acum , un absolvent de facultate nu ar trebui sa se astepte la mai mult de 350 de euro, plafonul fiind stabilit pe la 250 de euro, iar majorarile survenind abia dupa un an si fiind de aproximativ 10%.

Conform aceluiasi studiu citat mai sus, veniturile cele mai mici sunt cele ale absolventilor de educatie fizica si sport, iar cele mai mari ale celor de arhitectura si stiinte ingineresti.

Foarte mult conteaza si cunoasterea unei limbi straine (rare), acest lucru fiind un avantaj competitiv major chiar si pentru cei care se angajeaza in IT si banci si se bucura, poate, de cele mai mari salarii de incepatori din Romania.

Absolvent de facultate…conteaza?

Da, exista 3 cerinte majore pe care un candidat trebuie sa le indeplineasca pentru a spera la un job bunicel: sa aiba studii superioare, sa vorbeasca macar o limba straina si sa aiba abilitati de lucru cu calculatorul. In ceea ce priveste experienta, chiar daca nu ai mai lucrat propriu-zis in domeniu, orice stagiu de practica, internship sau voluntariat reprezinta un plus pe CV-ul unui proaspat absolvent de facultate.

Cat priveste facultatea absolvita sau domeniul de studii…acest lucru este mai putin important, pe primul plan aflandu-se cele enumerate mai sus, modul de prezentare si personalitatea, iar diploma de masterat conteaza doar pentru 20% dintre angajatori, 8 din 10 declarand ca nu este atat de important daca un viitor angajat are doar diploma de licenta si nu si pe cea de masterat. Cauza? Parerea proasta a acestora asupra sistemului de invatamant superior din Romania.

Esti proaspat absolvent de facultate si incerci sa te angajezi sau tocmai ti-ai gasit un loc de munca (in domeniul tau)? Ce dificultati ai intampinat?