al doilea job

Al doilea job: dupa munca, tot la munca…

Al doilea job este unul din acele lucruri care vorbesc de la sine in ceea ce priveste nivelul salarial din Romania. Destul de multi romani folosesc optiunea celui de-al doilea job si majoritatea o fac din considerente financiare, in 2010, expertii in resurse umane aproximau numarul romanilor care au al doilea job la 300.000. Asadar, fie ca este impovarat de rate, fie ca angajatorul i-a taiat din salariu, orice roman care constata ca nu reuseste sa supravietuiasca financiar de pe o luna pe alta are probabil printre optiuni si al doilea job.

Daca si tu te gandesti la asta, ar trebui sa iei in calcul cateva aspecte inainte de a lua decizia de a-ti mai cauta un loc de munca. Trebuie sa iei in calcul timpul si cheltuielile aferente, precum si naveta si ingrijirea copiilor, scrie wsj.com. Trebuie de asemenea sa verifici cu atentie actualul contract de munca pentru a verifica daca nu exista cumva anumite clauze contractuale care interzic munca la competitori sau asigurari ca nu se va isca un conflict de interese.

Pentru cei care au un program de lucru intre 9:00 si 17:00, se pare ca cele mai atractive domenii spre care isi indreapta privirea pentru cel de-al doilea job sunt:  IT, contabilitate, consultanta, PR & Media.

Al doilea job. Cum arata el?

Dupa ce ai luat in calcul toate aspectele de mai sus si ai hotarat ca iti permiti un al doilea job, incepe cautarea. Si atunci cand cauti efectiv, trebuie sa te ghidezi dupa anumite criterii si anume:

– jobul sa fie part-time sau flexi-time (fara timp de munca prestabilit). Acest lucru este important pentru ca, pana la urma, trebuie sa mai ai timp si pentru somn- mai ales cand muncesti peste 12 ore pe zi.

– al doilea loc de munca sa fie aproape de casa sau de locul de munca principal, pentru a nu petrece mult timp pe drum.

– nivelul de complexitate sa fie mai redus decat al jobului principal pentru a putea performa dupa cele 8-9 ore de munca de la jobul de baza.

– jobul sa fie platit in functie de rezultate; avand in vedere ca este part-time sau flexi-time nu iti vei dori sa fii platit in functie de timpul alocat, ci in functie de performantele tale.

Al doilea job: Pro sau Contra?

al doilea jobArgumentele Pro sau Contra in ceea ce priveste al doilea job nu sunt greu de punctat, fiind oarecum evidente. La  capitolul argumente Pro intra veniturile financiare suplimentate si dezvoltarea capacitatii de asumare a unor responsabilitati sporite, iar la capitolul contra intra faptul ca nu toate persoanele sunt capabile sa performeze in conditii de lucru prelungit si dezechilibrul ce va aparea in mod sigur in viata personala.

Pentru cei cu familii, aspectul familial va fi cel mai puternic zdruncinat in cazul acceptarii celui de-al doilea job.

Din acest motiv, este foarte important sa cantaresti cu intelepciune avantajele pro si contra atunci cand te gandesti sa iti cauti al doilea job si sa iti asumi eventualele probleme ce pot aparea in viata personala.