polita de asigurare de viata

Polita de asigurare de viata este un instrument de protectie financiara…

…instrument care din pacate nu si-a castigat popularitatea in Romania, doar un roman din trei avand incheiata o polita de asigurare de viata. Riscurile la care se expun zi de zi par sa nu aiba prea mare greutate pentru romani, care nu se inghesuie sa “puna pret” pe viata lor. Fie ca lucreaza intr-un mediu periculos ori ca se aventureaza in tot felul de activitati “extreme”, oricine ar trebui sa aiba incheiata o polita de asigurare de viata.

Directorul general al Institutului de Management in Asigurari, Bogdan Andriescu, ne ajuta cu imaginea de ansamblu, dandu-ne urmatoarea informatie despre situatia Romaniei:

Anul trecut, piata romaneasca a asigurarilor de viata a fost evaluata la 39 de milioane de euro. Aproximativ un milion de romani au astfel de asigurari, foarte putin comparativ cu media globala.

Iar media globala de care se vorbeste este de 54%, asta insemnand ca la nivel global aproximativ 54% din populatie are incheiata o polita de asigurare de viata.

Polita de asigurare de viata: evolutie in complexitate

Daca asigurarile de viata clasice aveau simpla functie de protectie in caz de deces, astazi acestea devin tot mai complexe. Iata cateva tipuri de asigurari de viata pentru care ai putea opta:

Polita de asigurare de viata cu acumulare de capital pentru copii

Acest tip de polita ofera sprijit financiar copiilor sau altor beneficiari, sub forma unei rente primite pe durata studiilor si/sau o suma fixa primita la casatorie sau la expirarea politei. Copiii sau beneficiarii pentru care optezi vor fi protejati indiferent ce s-ar intampla.

Polita de asigurare de viata cu plan de economisire

Acest tip de polita ofera si pensie. In cazul in care asiguratul este in viata la incheierea perioadei de asigurare, va primi suma asigurata, plus o anumita participare la profit, sub forma unei sume fixe sau a unei rente primite pe tot restul vieti. Beneficiile pe care le ofera acest tip de asigurare de viata comparativ cu o pensie privata nu sunt de neglijat: poti sa retragi oricand sumele depuse si poti sa alegi varsta de la care sa primesti rentele.polita de asigurare de viata

Polita de asigurarea de viata cu componenta de investitie

Imbina avantajele unei asigurari de viata cu cele ale unei investitii in fonduri  conduse de experti de risc.

Oricare ar fi polita de asigurare de viata aleasa, acesteia i se pot atasa unele clauze suplimentare, cum ar fi: indemnizatie pentru spitalizare, interventii chirurgicale, invaliditate permanenta sau temporara.

Polita de asigurare de viata ofera un minim  de siguranta la care ar trebui sa avem toti acces.  Din pacate, in Romania, siguranta „zilei de maine” inca este prioritara. Sa speram ca in scurt timp lucrurile vor lua o intorsatura mai fericita si pentru noi si vom intra in randul tarilor civilizate, cu un numar generos de asigurati.