Te intrebi cum sa incepi o afacere? Iata 6 pasi ajutatori!

Visezi de mult timp sa iti deschizi o afacere proprie dar nu stii de unde sa incepi?Pentru a afla cum sa incepi o afacere si nu orice fel de afacere ci una de succes, trebuie sa urmezi cativa pasi de baza. Acesti pasi nu trebuie vazuti ca fiind garantia unei afaceri de succes ci doar ca pe un scut de protectie impotriva unui esec prematur.

1.Analizeaza-ti talentele! Fa o evaluare cat mai obiectiva a trasaturilor personalitatii tale. Printre calitatile unui bun antreprenor se numara inventivitatea, abilitatile de comunicare, increderea, setea continua de invatare, perseverenta, onestitatea, curajul.

2. Analizeaza-ti abilitatile! Te nasti cu talentele, iar abilitatile le dobandesti in timp, prin procesul de invatare. Practic, abilitatile le construiesti pe temelia talentelor cu care te-ai nascut (abilitati de contabilitate, de scriere etc).

3.Formuleaza ideea de afacere! Acesta este unul dintre cei mai importanti pasi in definirea afacerii. Ca sa stii cum sa incepi o afacere de succes trebuie sa ai in primul rand ocum sa incepi o afacere idee bine conturata, nascuta din combinarea talentelor si a abilitatilor personale. Poti sa incepi cu o lista de idei, pe care sa o restrangi cu ajutorul argumentelor pro/contra pana ajungi la cea mai buna idee de afacere.

4. Cum sa incepi o afacere profitabila? Analizeaza profitabilitatea ideii tale!

Pentru ca profitul este unul din elementele definitorii ale unei afaceri de succes, trebuie sa faci o analiza cat mai realista a potentialului pe care il are ideea ta in ceea ce priveste profitul.  In cazul in care acest pas depaseste abilitatile tale, e indicat sa ceri sfatul unui specialist.

5. Redacteaza planul de afaceri

A venit momentul sa detaliezi toate aspectele ideii de afacere la care te-ai oprit pentru a ajunge la o concluzie cat mai corecta in ceea ce priveste viabilitatea ei. Planul trebuie sa cuprinda: cercetarea pietei pe care vrei sa intri, analiza concurentei, planul de marketing si cel de management- stabilirea echipei de lucru, aspectele financiare si operationale ale afacerii.

6. Birocratia

Cum sa incepi o afacere fara sa ai toate actele in regula? Este imposibil. Licente, permise, asigurari: toate acestea trebuie sa fie semnate si aprobate… Birocratia in Romania este inca un proces greoi dar cum nu poti sa sari peste acest pas, e important sa cauti informatii despre documentele de care trebuie sa faci rost inainte de a porni afacerea.

cum sa incepi o afacereCum sa incepi o afacere in care esti propriul sef

Cine nu viseaza sa scape de un sef cicalitor, de stresul de la munca, de un program fix sau de salariul modest cu care ii sunt remunerate eforturile profesionale? Independenta si perspectivele financiare inalte sunt doua motive des invocate de cei care aleg calea unei afaceri proprii.

Din pacate sunt si foarte multi care nu analizeaza foarte bine sau chiar deloc aspectele prezentate in pasii de mai sus, iar afacerea lor este predispusa la esec.

O idee de afacere proprie trebuie sa imbine pasiunea cu talentele de antreprenor pe care le ai si atunci este foarte posibil ca aceasta sa se transforme dintr-un vis frumos intr-o sursa consistenta de venit si intr-o noua rubrica in aplicatia de Buget Personal. 🙂