bani maruntiPortofelul luat la…bani marunti

Deschide-ti portofelul. Ce vezi acolo? Bancnote, cateva acte, cartela de metrou, carti de vizita, poate si o poza cu iubitul/iubita… Stii bine ca toate aceste hartii la un loc nu sunt deloc grele si te intrebi ce anume cantareste asa mult in acest vehicul al finantelor tale numit portofel.

Ei bine, e vorba de ei: bani marunti ascunsi in compartimentele secrete ale portofelului. Bani marunti de care uiti, pe care ii pierzi sau dupa care nici nu te mai apleci cand iti cad din portofel. Bani marunti care cantaresc mult, la propriu si la figurat. Probabil daca ai tine o evidenta a maruntisului pe care l-ai pierdut,uitat sau chiar oferit, ti-ai da seama ca suma nu e deloc de neglijat. Pana sa ajungi sa pierzi valoarea in bani marunti a unei masini, te sfatuiesc sa incepi sa strangi maruntisul.

Recipiente pentru bani marunti…bani marunti

Popularul porcusor sau alte pusculite cochete, borcane sau ciorapi colorati sunt cateva din recipientele in care iti poti ascunde mica avere. Pe langa faptul ca sunt folositoare, aceste recipiente pentru bani marunti pot arata foarte bine si le poti folosi chiar si ca obiecte decorative.

Va fi cu siguranta mai greu sa iti ratacesti maruntii cand ai un loc la vedere unde ii poti stoca.

Abonati la bani marunti

Daca nu iti cade pur si simplu din buzunar, maruntisul tau poate fi victima unora mai „strangatori” decat tine. Micile tale donatii catre cersetorii omniprezenti in existenta urbana ii imbogatesc pe acesti vanatori de monede. Nu te incurajez sa renunti la actele de caritate, ci doar sa alegi cai mai sigure pentru donatii.

Micul „bacsis” pe care il lasi frecvent vanzatoarei de la supermarket se poate transforma in timp intr-o suma frumusica daca te lasi de acest obicei. Nu iti recomand zgarcenia ca modalitate de economisire, ci doar mai multa atentie la banutii care iti apartin.

bani maruntiBani marunti ce te scot din impas sau te trimit in vacanta

Tentatia e mare cand ai ceva bani in portofel si astfel te trezesti cu buzunarele fluturand la doar cateva zile dupa ce ai luat salariul… Iti mai raman cateva monede pe care nici nu le bagi in seama, pentru ca, normal, nu prea ai ce sa faci cu cativa  bani marunti in ziua de azi… Eh, dar daca ar fi mai multi? Daca nu reusesti sa faci economii in bancnote, cu maruntisul iti va fi sigur mult mai usor. Secretul consta in faptul ca nu simti ca economisesti. De ce? Pentru ca in mod normal, destinul maruntisului este sa fie pierdut/oferit.

Da spargerea la bani marunti!

Daca te-ai apucat sa economisesti bani marunti nu sparge pusculita dupa o luna – doua, pentru ca s-ar putea sa fii dezamagit. Cu cat astepti mai mult, cu atat vei fi mai surprins de suma economisita. Aveam un prieten in copilarie care imi spunea aproximativ ce suma de bani a strans doar daca ridica pusculita, si o trecea de pe o mana pe alta. Asta da simt al banilor nu-i asa? 🙂  Nu trebuie sa fii ca prietenul meu ca sa iti dai seama cand pusculita ta cantareste destul de mult pentru a fi sparta. Vei simti cu siguranta cand e momentul!

Pe ce vei cheltui  comoara? Asta depinde de tine. Un cadou pentru cineva drag sau pentru tine, o factura urgenta, chiar o excursie daca ai suficienta rabdare. De ce sa nu profiti de fiecare banut pe care il castigi?

Si daca vrei neaparat sa arunci un banut, macar arunca-l intr-o fantana „norocoasa”…  🙂