Un ATM (Automated Teller Machine) este unul dintre prietenii buni ai omului modern. Si printre putinii, in unele cazuri…dar, sa nu deviem de la subiect.

Nasterea ATM-ului

Inventatorului ATM-ului este considerat John Shepherd-Barron (23.06.1925 – 15.05.2010). Dupa ce a fost dat afara de la banca la care lucra, Dl. Barron, s-a gandit sa nu stea degeaba si a inventat primul ATM. A fost instalat  in 1967, in Londra. La momentul respectiv nu existau carduri de plastic. Se utilizau tichete de unica folosinta, special realizate pentru a impiedica fraudele, care erau retinute de aparat si in schimbul carora ATM-ul elibera plicuri preambalate continand cate 10 lire sterline. Prima persoana care l-a utilizat? Actorul britanic Reg Varney.

Prietenul nostru comun, ATM-ul

Exista insa un ATM folosit in SUA, in New York, cu mult inainte, in 1939. Acesta  nu a avut succesul scontat, iar banca (City Bank of New York; adica Citibank –ul zilelor noastre) l-a scos din uz. Inventatorul este Luther George Simjian. Se pare ca era folosit doar de prostituate si pariori care nu doreau sa se intalneasca cu casierii bancii fata in fata.

ATM – denumiri si avantaje

Oriunde te-ai afla pe Glob ai acces la banii tai, intr-un mod cat se poate de comod, datorita ATM-urilor. Functiile sunt aceleasi. Doar denumirile difera: AMB, adica automatic/automated banking machine (in SUA), automated transaction machine, cashpoint (mai ales in UK), money machine, bank machine,cash machine, hole-in-the-wall, autoteller si cashline machine (in Scotia),  MAC Machine ( Pittsburgh si Philadelphia), Pass Machine (Irlanda), Bankomat (in multe tari, mai ales in Europa, inclusiv Rusia), Multibanco (Portugalia), Minibank (Norvegia), Geld Automaat (Belgia si Olanda).

Poti sa-ti accesezi fondurile intr-un spatiu public, fara sa fii nevoit sa de deplasezi la banca si fara sa mai interactionezi cu vreun functionar sau casier al bancii plictisit. Totul cu ajutorului unui card si al unui cod. Ai card, deci nu mai e nevoie sa umbli cu teancul de bani dupa tine. Riscul de a fi praduit de cei mai putin bine intentionati este redus. Ti-au furat cardul? Suni la banca si il blochezi! Ideal ar fi sa nu ai PIN-ul notat undeva pe un post-it lasat in portofel, alaturi de carduri…

ATM religios

Pentru ca multi credinciosi nu puteau face donatii catre biserica tocmai pentru ca nu aveau bani lichizi la ei sau cec-uri, ci doar carduri, (sau cel putin asa sustineau 🙂 ), in 2005, pastorul unei biserici din Augusta, Georgia, Marty Baker, a gasit solutia: a instalat in holul bisericii un…ati ghicit? Exact!  Un ATM. Datorita lui Marty Baker, caci asa se numeste pastorul nostru intreprinzator, si bineinteles, a inimilor largi ale credinciosilor, donatiile au crescut la peste 100 mii dolari in prinul an dupa instalare, si la nu mai putin de 200 mii dolari in al doilea an. Pentru fiecare tranzactie ATM-ul elibereaza o chitanta pe care donatorii o pot folosi in fata organului federal care colecteaza taxele, intrucat banii donati organizatiilor caritabile sunt scutiti de taxe.

De aici si pana la lansarea unei companii pentru profit nu a fost decat un pas: pastorul nostru instaleaza si intretine contra cost, ATM-uri in holurile altor biserici.

O idee cum nu se poate mai buna: stii ca banii se duc direct in fondurile bisericii si nu in alta parte…Pe cand ATM-uri si in bisericile din Romania?

Ultima moda in materie de ATM

In Abu Dhabi (unde altundeva?), capitala Emiratelor Arabe Unite,  a fost instalat in cel mai scump hotel de aici primul ATM din lume care vinde aur. Utilizatorii pot investi in aur fara sa-l tranzactioneze pe pietele financiare. ATM-ul ofera numai aur de 24 karate din Elvetia si Germania si isi updateaza in permanente informatiile legate de cotatiile aurului.

Dezavanataje ATM

Indiferent de cate avantaje iti ofera un serviciu, intotdeauna exista si dezavantaje. ATM-ul nu face exceptie.  Sunt situatii in care nu-ti va mai parea asa un bun prieten:  situatii in care un bancomat este inchis temporar de banca, sau nu mai are bani,  sau este defect, sau pur si simplu ti-a blocat cardul in interior… Si cred ca ma puteti ajuta si voi cu alte exemple. Daca alegi un ATM al unei alte banci (decat cea la care ai contul), comisionul platit  va fi mai mare…

ATM in Romania

In Romania sunt 53 ATM-uri la 100.000 de locuitori. Cifrele sunt similare si in  Ungaria, Polonia şi Cehia. In schimb vecinii nostri, bulgarii, au un numar de ATM-uri de 1,5 ori mai mare decat noi (potrivit datelor FMI privind accesul la serviciile financiare la nivel mondial).Raportat la numarul de locuitori , numarul ATM-urilor in Romania este scazut. Dar sa nu uitam sa luam in calcul mai multi factori: nivel de salarizare, educatia privind utilizarea cardurilot, gradul de penetrare a acestor mijloace de plata in mediul urban si rural etc.

Desi suma retrasa de la bancomate in primul semestru al anului 2010 a crescut cu 2,6%  fata de primul semestru al anului 2009, numarul retragerilor de la ATM-uri s-a redus insa de la 105.2 milioane  la 103.6 milioane. Asta inseamna, din pacate, ca o parte dintre cei care au carduri nu au mai avut si ce sa scoata din cont.