Banii murdari

Stim cu totii ca banii sunt foarte murdari… la propriu. Exista  nu mai putin de 93 de tulpini de bacterii care traiesc linistite pe bancnote, printre care unele care produc intoxicatii alimentare deosebit de grave ( Escherichia Coli si Staphylococcus Aureus). Cu toate astea doar o persoana din cinci se spala pe maini dupa ce utilizeaza banii

In urma unui studiu realizat de cercetatorii americani s-a demonstrat ca dolarii americani mai contin insa (de parca acesti numerosi microbi nu erau suficienti)  si o substanta foarte nociva pesntru sanatate: bisfenol A. Da, este aceeasi substanta utilizata pentru biberoanele de plastic pentru care s-a facut mare valva anul trecut.

Banii te imbolnavesc!

Aceasta substanta chimica produce mai multe afectiuni:  infertilitate, pubertate precoce, predispozitie de obezitate si chiar cancer de san sau prostata si anomalii de reproducere. Au fost fost analizate cate 22 de bancnote detinute de cetatenii americani in portofele, in 18 state americane. 21 dintre ele contineau Bisfenol A! Substanta este foarte periculoasa si intra in piele in doar zece secunde la contact. Poate acum va veti spala pe maini mai des!

Banii si cocaina

Nu ai intrat niciodata in contact cu cocaina? Daca ai atins un dolar (si ceva imi spune ca ai facut-o,  si nu doar o data), atunci da-mi voie sa te contrazic: noua din zece bancnote de dolari americani prezinta urme de cocaina (studiu intreprins de cercetatorii de la Universitatea din Massachusetts).

Traficantii de droguri obisnuiesc sa-si numere banii cu mainile murdare de cocaina, iar dependentii prizeaza drogurile cu ajutorul bancnotelor rulate. Yacs…

Contaminarea se poate extinde atunci cand bancnotele sunt grupate, in portofel, ori cand trec prin dispozitive de numarat bani, dar mai ales cand banii ajung apoi in bancomate, unde cocaina este transmisa si celorlalte bancnote.

Banii din ATM-uri

Apropos de bancomate, un studiu britanic (ca daca nu este american, este britanic :)) arata ca in ATM-uri se gasesc mai multi microbi decat in toaletele publice.  Spre deosebire de alte suprafete, pe care virusurile si bacteriile traiesc maxim 48 de ore, dolarii pot purta un virus gripal, de exemplu, pana la 17 zile.

Bancnotele americane sunt pline de microbi, stafilococi si chiar materii fecale. Tot cercetatorii sunt cei care sugereaza ca e timpul sa se treaca la o „spalare a banilor”.

Spalati banii!

Aceasta „spalare a banilor” deja a fost initiata in Japonia. Cumparatorii pot obtine bani lichizi „curati” de la bancomate. Este vorba despre ATM-uri marca Hitachi care dezinfecteaza bancnotele inainte de a le prelua clientul. Yenii sunt  incalziti la o temperatura de 329F, suficient de mare pentru a distruge numeroase bacterii dar fara a  arde banii. Sistemul este simplu: bancnotele sunt trecute prin niste role foarte fierbinti care „prajesc” toti microbii.

Se pare ca banii nu te imbolnavesc numai la figurat ci si la propriu…Ma contrazice cineva?