Din dorinta de a afla si a solutiona o problema mai veche, pe care tot mai multi au inceput sa si-o puna, in unele tari au fost create chiar asociatii care lamuresc problemele legate de impactul asupra mediului pe care il au brazii taiati de Craciun si daca existe diferente semnificative atunci cand alegem brazii artificiali in detrimentul celor naturali. Anul asta Am cumparat un brad de Craciun de aici.

Studiile realizate in diverse tari, una dintre ele fiind Statele Unite ale Americii, s-au realizat avand in vedere brazi artificiali obisnuiti si comercializati de magazine si brazi naturali, cea mai comuna alegere atunci cand vine vorba de decorarea casei de sarbatori.

Unul dintre sturii a luat in considerare aspecte legate de durata proprietatii, modul de eliminare si “distanta parcursa” care pot face diferente remarcabile intre cele doua tipuri de brazi si care sunt preferabile din punct de vedere ecologic. In cadrul altor studii care s-au facut ulterior, acestea s-au bazat pe cinci indicatori de mediu pentru a stabili ce tip de arbore este prietenos cu mediul.

Asociatiile de acest fel recomanda cumparatorilor sa aiba in vedere cateva sfaturi atunci cand aleg sa achizitioneze bradul de Craciun. Primul aspect important cand alegeti un brad natural in locul celui artificial se refera la cunoasterea locului de provenienta al acestuia. Distanta parcursa de arbore pentru a ajunge la client acasa, are si ea un rol important.

Alt aspect face referire la numar de achizitii efectuat in ultimii 10 ani pentru bradul de Craciun. Daca raspunsul dvs. inseamna achizitionarea unui brad anual, atunci cea mai potrivita alegere va fi bradul artificial, minimizand astfel impactul dvs. asupra mediului.

Pentru aceia dintre dvs. care folositi deja brazi artificiali, este important sa tineti cont cum il pastrati timp indelungat. Durata de viata pentru un brad artificial este intre 6-10 ani. Daca intentionati sa il schimbati, alegeti sa il donati altcuiva, in loc sa il aruncati ca deseu.

Pentru cei care aleg sa achizitioneze un brad natural, este important sa cunoasteti si modul de eliminare al acestuia, la final de sezon. Autoritatile locale sunt cele care va pot indruma in acest sens.

In urma studiilor de specialitate de acest fel, s-a constatat ca impactul pe care il are bradul artificial asupra mediului este unul minor. Achizitionarea acestuia si folosirea vreme indelungata face  ca aceasta sa fie o solutie sustenabila. De asemenea, nu doar folosirea brazilor artificiali ar trebui sa conteze atunci cand va pregatiti pentru sarbatori, ci chiar si alegerea ornamentelor si decoratiunilor, dar si a altor articole.

Un studiu a incercat sa arate si care este rentabilitatea alegereii unui brad in detrimentul celuilalt, acest aspect referindu-se la modul de producere si necesarul de energie pentru ambele tipuri de brazi. Rezultatul a aratat ca energia necesara pentru crearea unui brad artificial este aproape egal cu consumul de energie necesar pentru a creste sase brazi reali.

In urma studiilor efectuate, asociatiile amintite mentioneaza ca niciuna dintre aceste optiuni – brad artificial sau brad natural – nu are un impact major asupra amprentei totale anuale de mediu pentru o famile medie. Astfel ca impactul este unul neglijabil, daca vorbim de achizitii facute pentru unul sau trei ani, in cazul brazilor naturali, fara a se depasi limitele mentionate de studiu.