candidatul ideal

Candidatul ideal: nici prea-prea, nici foarte-foarte…

In vremuri (interminabile) de criza precum cele pe care le traim, un job este mana cereasca, in special pentru tinerii si numerosii absolventi de studii superioare care ingroasa randurile somerilor in fiecare an si care trimit sute si mii de CV-uri, cateodata fara chiar a mai citi cerintele impuse de angajator. Desigur, riscul este ca acestea sa fie prea mari si astfel angajatorul sa nu vada in el candidatul ideal, dar mai exista si riscul de a fi… supracalificat. Si-atunci esti refuzat pe motivul ca esti prea bine pregatit pentru respectivul job. Simpla politete sau… motive intemeiate?

De ce sa refuzi candidatul ideal, unul mai bun decat ai sperat si care este dornic sa primeasca un salariu mai mic decat cel pe care il merita, conform competentelor sale? Ei bine…. motivele sunt multe: angajatorul poate gandi ca simplul fapt ca ai aplicat la un job sub nivelul tau de pregatire este un semn de disperare, ca poti pleca de indata ce ti se ofera o alta ocazie mai buna, ca te poti plictisi usor sau te poti simti nemultumit, frustrat sau lipsit de motivatie.

In cele din urma, teama cea mare este ca, mai devreme sau mai tarziu, vei cere o marire de salariu tocmai pe baza calificarii tale.

Candidatul ideal, care minte in CV

Alte motive ale respingerii unui candidat ideal, dar supracalificat pot fi cele legate de teama de concurenta a managerului sau a recrutorului sau de cea a posibilei dorinte de a evolua a potentialului angajat mai rapid decat este posibil in organizatia respectiva; sunt foarte multi cei care accepta un post sub pregatirea lor doar ca “poarta de acces” intr-o organizatie, in speranta ca vor urca rapid pe treptele ierarhiei interne… daca nu, vor renunta.

Datorita refuzurilor succesive pe motiv ca esti prea bun, multi dintre cei aflati in cautarea unui job au recus la o strategie… surprinzatoare: in timp ce majoritatea nu stie cum sa-si mai infloreasca CV-ul, altii “omit” sa mai treaca traininguri sau chiar o parte din pregatirea academica excluzand, de obicei, masteratul. Iar acest fenomen al “supracalificarii” este potentat de criza economica si disperarea noastra, a tuturor.

Candidatul ideal – cum obtii un job pentru care esti prea bun?

candidatul ideal
Desigur, ideal ar fi sa-ti gasesti un job pe masura pregatirii tale, pentru care sa fii cu adevarat candidatul ideal, dar in vremuri grele in care ai nevoie mare de un venit stabil, iata ce poti face pentru a fi acceptat:

– studiaza atent cerintele angajatorului si incearca sa iti “mulezi” CV-ul in functie de acestea: nu minti, nu sterge informatii importante, dar accentueaza acele aspecte, calitati sau aptitudini care te recomanda pentru postul in cauza;

– contruieste o scrisoare de intentie puternica: motiveaza in scrisoarea de intentie interesul tau pentru jobul in cauza si de ce ti-l doresti, pentru a clarifica faptul ca motivul nu este acela ca nu ai fost acceptat pentru alte joburi, superioare;

– pregateste-te bine pentru interviu: trebuie sa te astepti ca angajatorul sa te intrebe de ce iti doresti un post pentru care esti supracalificat, iar raspunsul trebuie sa fie spontan si convingator!

Acestea fiind spuse, eu iti doresc sa obtii postul dorit, chiar daca esti candidatul ideal… sau mai mult de-atat! 😉