romani saraci

Romani saraci – glasul mut al clientilor cantinelor sociale

De cand criza ne da dureri de cap, am aflat cat de mult sufera miliardarii “saraciti”, cum lumea nu-si mai permite vacante in tari exotice sau masini de lux, cum am fost cu totii nevoiti sa taiem din bugetul de distractie si de mofturi…  dar despre acei romani saraci care fac coada la cantinele sociale zi de zi, mai nimic. Si sunt multi.

In jur de 18.500 de romani saraci mancau zilnic la cantinele sociale anul trecut, conform unui studiu realizat de Ecotext. Asta in timp ce fiecare restaurant arunca la gunoi cateva zeci de kilograme de mancare lasate de clientii prea mandri sa o ia la pachet. Rezultatul? Cheltuielile restaurantelor cresc… la fel si preturile.

In topul judetelor cu cei mai multi romani saraci, care primesc zilnic o farfurie de mancare calda de la cantinele sociale, Bucurestiul ocupa primul loc – 2.805 persoane, urmat de Constanta – 1.452, Galati si Cluj – aproximativ 1100 de oameni flamanzi. La polul opus se afla judetul Dolj cu 80 persoane/ zi si Giurgiu – 85. Judetul cu cea mai mare… performanta a fost Bistrita-Nasaud, unde numarul de romani saraciu care mananca zilnic la astfel de cantine a scazut de la 7678 in 2001, la 91 in 2010.

Romani saraci… cei mai saraci din Europa

Iar romani saraci nu intalnim doar in cantinele sociale, ci trecem pe langa ei zi de zi… sunt cei care muncesc pe un salariu minim de 160 euro in Romania, mai mic cu 70 de euro decat in Bulgaria si cu 740 de euro decat in Maria Britanie (!), conform unui studiu al Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii.

Doar 60% dintre locuintele din Romania sunt dotate cu toaleta si baie, 40% dintre romani nu au telefon (in Suedia, procentul este 0) si, atentie, aproape 3 sferturi dintre romani nu au un autoturism, in timp ce doar 10% dintre spanioli, 11% dintre francezi si 17% dintre germani se afla in aceeasi situatie… si totusi pietonii (sau numerosii romani saraci) nu mai au loc sa mearga pe trotuare in marile orase.romani saraci

Romani saraci… cu duhul

Si toate acestea se intampla in timp ce altii isi fac nunta cu 600 de invitati, altii se lauda cu vacantele in tari exotice alaturi de dansatoare la fel de exotice, iar altii se afiseaza cu genti a caror valoare ar putea hrani un orasel intreg. Vor sa ne arate ca nu le lipseste nimic… decat bunul simt.