restantieri la banci

Restantieri la banci – mai putin in octombrie 2011

Ca le-a mers mai bine sau ca au facut eforturi supraomenesti, multi romani au reusit sa scape de eticheta de “restantieri la banci” si sa-si plateasca, in luna octombrie 2011, ratele ce inregistrau intarzieri mai mari de 30 de zile, conform datelor publicate de BNR.

Astfel, numarul acestor restantieri la banci a scazut cu aproximativ 34.000 fata de aceeasi luna a anului trecut, insa soldul restantelor a crescut cu 1.47 milioane lei, astfel incat suma restantei pentru un restantier este de 10.300 lei, conform Businessday.ro.

Vesti bune sau… nu?

Restantieri la banci: persoane fizice si companii

O posibila explicatie a acestei vesti imbucuratoare este aceea a cresterii numarului de executari silite sau vanzari de portofolii catre companiile de recuperari… deci sa nu ne bucuram in avans.

„Debt is the slavery of the free.”

Si totusi… o mare parte parte a acestor restantieri la banci nu este formata din persoanelor fizice, ci din companii: mai precis, 62.7% din suma restantelor sau 12,14 miliarde lei reprezinta datoriile companiilor, mai mari cu 40% decat in luna octombrie a anului 2010, in timp ce restantele persoanelor fizice au crescut cu cu “doar” 34%.

Si totusi… vremurile pe care le traim ii oblige pe romani sa se imprumute in continuare.

Restantieri la banci si viitori restantieri la banci

Asadar, in timp ce unii s-au trezit, mai greu sau mai usor, din cosmarul datoriilor la banci… pe altii ii asteapta zile grele. Doar in ultimele 7 luni, numarul de credite aflate in derulare a crescut cu 45.000, doar in luna octombrie numarul interogarilor bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare triplandu-se si ajungand, astfel, la 305.845, adica cel mai mare numar din ultimii 3 ani.

Dar haideti sa ne intoarcem privirea catre lucruri mei vesele: vin Sarbatorile! Sarbatori pentru care bugetul mediu al unei familii este de 1.052 lei, mai mic cu 471 lei decat anul trecut…