Toti mai multi tineri isi doresc o cariera profesioanala internationala…

… insa nu multi sunt cei careu au habar de toate aspectele pe care trebuie sa le bifeze pentru a deveni eligibili pentru un post in strainatate. Salarii mai mari, conditii de viata mai bune, perspective noi si clar mai bune decat cele din tara –  acestea sunt doar o parte din motivele pentru care atat de multi tineri aleg sa paraseasca Romania, pentru a-si construi o cariera profesioanal internationala.

Pentru cei care construirea unei cariere peste hotare este inca in stadiul de vis ori proiect, drumul pana la aeroport poate sa fie lung in cazul in care nu se pregatesc temeinic pentru ceea ce inseamna aplicarea la un job in strainatate.

Iti doresti cu adevarat o cariera profesionala in afara tarii?

Iata care sunt aspectele pe care trebuie sa le iei in calcul, conform Ziarul financiar:

– cunoasterea unei limbi straine de circulatie internationala

– cunoasterea limbii locale (optional, in functie de tara)

– redactarea unui CV in mod profesionist

– obtinerea unor certificari recunscute international

– o buna cunoastere a industriei din tara respectiva

– cheltuielile legate de cazare, mancare, utilitati, costuri de sanatate sau impozite suplimentare anuale (in cazul in care nu sunt acoperite de angajatori)

„Atunci cand aplica pentru o pozitie in strainatate, tinerii romani trebuie sa fie atenti nu numai la indeplinirea cerintelor obligatorii de cunoastere a domeniului de specialitate in care vor lucra, dar si la redactarea corecta a CV-ului, dezvoltarea abilitatilor pe care le cauta un recruiter la un astfel de candidat si informarea corecta cu privire la toate aspectele presupuse de acel job. De exemplu, inainte de a accepta o oferta salariala avantajoasa la prima vedere, candidatii trebuie sa se informeze asupra costului vietii in tara respectiva” , recomanda Geroge Samoila, project manager la Hipo.ro

Redactarea CV-ului ramane pasul cel mai important daca iti doresti o cariera profesionala internationala…

…fiind cosiderat cartea de vizita a candidatului. Desi CV-ul este considerat, in 90% dintre cazuri, singura metoda prin care il poti convinge pe angajatorul strain ca esti omul potrivit pentru job, nu ar strica sa “arunci” langa CV si o scrisoare de intentie, pentru cateva puncte in plus in ochii recrutorului.

Celor foarte hotarati sa plece peste hotare, Adela Marin, CEO Complete Training, le recomanda: “Ar trebuie sa acceseze anumite cursuri care au recunoastere internationala, sa isi traduca si sa isi legalizeze toate documentele, sa nu plece pana nu au un contract de munca sigur.”

Este extrem de important ca tinerii in cautarea unui viitor profesional in strainatate sa isi contureze o imagine cat mai realista a conditiilor de munca si de trai care ii asteapta acolo, inainte de a pleca…