In urma cu un deceniu, cei ce calatoreau prin America de Sud de exemplu, puteau observa marsul tehnologiei smartphone pe toata suprafata globului – dintr-un colt uitat de lume al Amazonului Peruvian, acolo unde pana si soferii de taxi detineau astfel de device-uri.

Pentru huse telefoane la cele mai bune preturi, acceseaza magazingsm.ro.

Smartphone-ul asigura accesul la carti din tarile in curs de dezvoltare

Acum, tehnologia smartphone isi completeaza propria cucerire a lumii in curs de dezvoltare. Device-urile de tip handheld (de mana) care iti permit sa faci browsing pe Web sau sa citesti o carte sunt acum nelipsite in America de Sud, In Africa sub-Sahariana si pe sub-continetul Indian.

De curand, un raport UNESCO releva o consecinta neasteptata a dezvoltarii si proliferarii acestui tip de tehnologie: Oamenii care pana acum aveau un acces foarte limitat la carti, pot citi acum mult mai mult si chiar o fac, folosind aceste device-uri mobile (telefoane sau tablete). Cei de la UNESCO au facut un studiu pe un numar relevant de persoane (aproximativ 4000) din tari ca Etiopia, Ghana, India, Kenya, Nigeria, Pakistan sau Zimbabwe.

Ceea ce s-a aflat in urma acestui studiu, este faptul ca persoanele citesc mai mult atunci cand au la dispozitie un device mobil si ca folosesc aproape zilnic aceste device-uri pentru a le citi copiilor diferite povesti de exemplu.

Studiul a fost efectuat in colaborare cu cei de la Worldreader, o asociatie nonprofit ce livreaza carti digitale cititorilor din toata lumea.

In urma acestui studiu, s-a aflat de asemenea ca peste 62% dintre cei intervievati au inceput sa citeasca mai mult folosind device-urile mobile, decat ar fi facut-o daca erau nevoiti sa-si caute si sa-si cumpere carti. Unul din 3 a declarat ca le citeste regulat copiilor de pe un astfel de device mobil. Dupa cum declara un zimbabwean cercetatorilor de la UNESCO: “Locuim intr-o zona retrasa unde nu exista librarii, iar putinele carti pe care le aveam in biblioteca le citisem deja. Acest telefon imi da acum posibilitatea sa citesc aproape orice, la alegere. “

Ceea ce este si mai important este faptul ca smartphone-urile ieftinesc cartile. Studiul a relevat faptul ca citirea unei carti pe un telefon mobil in Zimbabwe costa intre 5 si 6 centi. In acelasi timp, o carte costa in acea zona 10-12 dolari sau chiar mai mult.

Un alt student din Zimbabwe declara ca acum citeste mult mai mult de pe telefonul mobil, in mare parte datorita faptului ca acesta poate fi carat cu usurinta oriunde si poti avea la dispozitie zeci sau chiar sute de carti, acestea fiind acolo oricand ai nevoie de ele.

Date recente de la ONU indica ca la nivel global din peste 7 miliarde de oameni, mai mult de 6 miliarde au acces la un telefon mobil. Acest numar este mult mai mare decat de exemplu cele 4.5 miliarde de persoane care au acces constant la o toaleta. Aceasta dezvoltare la nivel global este foarte importanta, asigurand accesul unui numar foarte mare de persoane la invatare si la informatii din toate domeniile, fara a fi nevoie de un acces fizic la cartile dintr-o biblioteca sau dintr-o librarie.