Bancnote vechi, reciclate pentru incalzire

Vecinii nostri unguri pun banii pe foc… la propriu si reusesc an de an sa ajute astfel diverse institutii sociale pe perioada iernii. Mai exact, 40 – 50 de tone de brichete de incalzire sunt facute anual din bancnote vechi, retrase din circulatie de Banca Centrala din Ungaria din cauza uzurii, de ele beneficiind diverse fundatii care reusesc astfel sa economiseasca o suma de aproximativ 180 – 200 euro, pe caldura,  lunar.

Cati bani ard, asadar, ungurii anual? 200 de miliarde de forinti sau… 800 milioane de euro. Dar nu de pomana.

Bancnote vechi, in scopuri caritabile

Conform Rtv.net, o astfel de bricheta care cantareste, in medie, 1 kg este realizata din aproximativ 5 milioane de forinti, echivalentul a 17.000 de euro; astfel, nu mai este nevoie decat de cateva lemne pentru a face si a mentine caldura intr-o incapere, brichetele fiind extrem de eficiente si avand proprietati de incalzire asemenantoare cu cele ale lignitului.

Iar toata “operatiunea” de fabricare a acestor ajutoare pentru sarmani se face cat se poate de simplu: bancnotele vechi sunt tocate, apoi comprimate cu ajutorul unei masini speciale si transformate in brichete de incalzire fara a adauga niciun fel de aditivi chimici. Pana in momentul in care banca a achizitionat masinaria in cauza, bancnotele erau arse… degeaba. Iata o lectie de eficienta si de pasare!

Ajutorul bancii a fost cat se poate de binevenit, avand in vedere conditiile meteorologice vitrege din ultima perioada care s-au soldat chiar si cu victime, 16 la numar, insa Banca Centrala va continua livrarea de astfel de brichete pana in luna martie, ea fiind inceputa in luna septembrie a anului anterior. Beneficiarii trebuie, totusi, sa indeplineasca o conditie, si anume aceea de a nu avea datorii publice.

Bancnote vechi, pe post de lemne pentru soba

Cele doua organizatii beneficiare in anul 2012, o fundatie din oraselul Miskolc care se ocupa cu ajutorarea persoanelor autiste si o asociatie pentru ajutorarea copiilor cu handicap din Veszto au primit cu bucurie ajutorul “in bani”, indreptand astfel propriile resurse in alt scop, dar tot in interesul persoanelor aflate in nevoie.

Asadar, o actiune ecologica si de bun simt in fata careia ne plecam si din care speram sa invatam si noi cate ceva.