Mai usor fara bani cash…

Suedia, tara care a introdus in circulatie bancnotele in anul 1661, nu le mai foloseste aproape deloc in ziua de astazi. Nu doar ca din ce in ce mai multe magazine nu mai accepta plata cash, dar deja nu prea mai ai ce sa faci cu o bancnota, nici macar sa cumperi un bilet de autobuz, acesta fiind putand fi achizitionat printr-un simplu SMS, conform Incont.ro.

Iar daca te gandesti sa fii un bun crestin si sa-i donezi unei biserici, s-ar putea sa ai surprize: spre exemplu, biserica Carl Gustaf din Karlshamn, vazand ca enoriasii nu dispun de bani cash, a instalat frumos un bancomat pentru a le usura actul de filantropie. Si totusi, trebuie sa vedem ambele fete ale… monedei.

Fara bani cash, fara riscuri?

Astfel, bancnotele si monedele au ajuns sa reprezinte doar 3% din economie in Suedia, iar impactul asupra numarului de infractiuni este deja cat se poate de vizibil: de la 110 jafuri de banci in anul 2008, la 16 in anul 2011, un record pentru ultimele 3 decenii. De asemenea, nivelul coruptiei in aceasta tara este foarte mic in comparatie cu alte tari in care banii cash inca sunt “la putere”, cum ar fi Italia sau Grecia, iar furturile din mijloacele de transport in comun sunt aproape… o raritate.

Si totusi, sa fie eliminarea banilor cash solutia pentru toate problemele? Ei bine, nu chiar pentru ca, in locul furturilor marunte din autobuz, s-au inmultit considerabil numarul fraudelor cibernetice: de la 3.304 in anul 2000, la 20.000 anul trecut.

Viitorul (indepartat) fara bani cash in buzunar

bani cash
Chiar si asa, in conditiile prezentei din ce in ce mai scazute a banilor in forma fizica in economie, se pare ca mai e mult pana cand banii in forma fizica vor disparea, chiar si pe teritoriul Suediei, deci sa nu ne grabim sa renuntam la portofele prea curand.