Cele mai bune banci sau unde-ti poti depune banii linistit

Daca si tu ai dormit linistit cand altii au lucrat…pe la spatele tau, in mod sigur acum sufli si-n iaurt.

Suma de bani, mai mica sau mai mare, pe care cu greu ai strans-o, pe care ai vrea sa o tii la siguranta si pe care ai vrea sa o inmultesti isi gaseste locul doar in cele mai bune banci din tara sau…de afara pentru ca, nu-i asa, mai ales in conditiile prelungirii crizei economice pana in 2014 nu-ti poti permite sa pierzi niciun leu.

Si cum te poti hotari care este locul potrivit pentru economiile tale atunci cand toate bancile iti spun, pe un ton mai alert sau mai prietenos, cat de lipsit de griji vei fi daca vei apela la ei pentru pastrarea banilor tai, cata bucurie si pace sufleteasca iti confera apartenenta la grupul clientilor bancii x? Greu. Totusi, Global Finance a realizat un top pentru cele mai bune banci din lume si din Europa de care ai putea sa tii cont sau, in lipsa de resurse, sa-l ai in vedere pentru zile mai insorite.

Cele mai bune banci din lume si din Romania

Ci in marile puteri economice ale Europei, cum ar fi Germania, care gazduieste banca numarul 1 in lume – KfW- sau Franta care se mandreste cu locul II ocupat de Caisse des Dépôts et Consignations – CDC, si cu locul III detinut de Bank Nederlandse Gemeenten (Olanda), toate cele 3 fiind banci publice.  Clasamentul continua cu locul IV – Zürcher Kantonalbank (Elvetia) si locul V –  Landwirtschaftliche Rentenbank (din nou, Germania).

Revenind pe plaiurile mioritice, niciuna dintre bancile noastre atat de promovate nu se gaseste in Top 10 cele mai bune banci din lume si, sa fim seriosi, nici nu aveam sperante prea mari. Totusi, daca ne uitam la topul primelor 10 banci din Europa Centrala si de Est, avem o surpriza placuta: locul 7 este ocupat de o banca din Romania,de  BCR. In acest top, primele 3 locuri sunt ocupate de banci din Slovacia si Republica Ceha.

Si totusi, in primele 50 de banci considerate cele mai bune banci din lume, mai gasim 2 nume de banci care detin institutie de credit in Romania, si anume: Societe Generale (proprietar BRD) si Intesa Saopaolo. Cam putin…

Cele mai bune banci de pe alte meleaguri

Deci, daca detii sume considerabile si vrei sa pui capul linistit pe perna si daca deja te-ai saturat de reclamele mult prea siropoase ale bancilor din Romania, poti lua in considerare si banci cu adevarat importante din strainatate. Daca nu, poate ca ar trebui sa ne lasam mai putin impresionati de valorile declarate (si dobanzile aferente) si sa ne interesam mai mult referitor la siguranta institutiei al carei client devenim sau in care vrem sa investim. Mult succes!