Drepturile chiriasior trebuie avute in vedere inainte de a inchiria un imobil

De curand am fost pusa in situatia, deloc placuta, de a-mi cauta un alt loc in care sa imi duc existenta de chirias. Desi momentul ales de proprietarul apartamentului in care inca mai locuiesc pentru a ma informa ca trebuie sa plec mi-a stricat planurile de vacanta si linistea personala, am strans din dinti si am inceput sa caut.

Cei carora nu le este strain statutul de chirias, stiu cam cat timp, rabdare si perseverenta trebuie sa aloci procesului de cautare a unui apartament de inchiriat. De data asta, in schimb, am hotarat sa nu pornesc “la drum” fara sa cunosc drepturile chiriasilor, pe care sincera sa fiu nu mi-a fost deloc greu sa le gasesc pe calea Internetului si pe care ti le voi impartasi si tie. Obligatiile chiriasilor cred ca le cunoastem mai toti care am locuit in apartamente inchiriate, proprietarii acestora avand grija de fiecare data sa le sublinieze apasat nu-i asa? 😉

Drepturile chiriasilor…conform Legii:

Legislatia care guverneaza drepturile chiriasilor dar si obligatiile acestora este stabilita in Legile privind proprietarii si chiriasii 1967-1994 si in Legea privind inchirierile rezidentiale 2004.

Conform acestor legi, drepturile chiriasilor sunt urmatoarele:

– Ai drept de folosinta linistita si exclusiva a locuintei inchiriate.

– Ai dreptul la anumite standarde minime de cazare.

– Ai dreptul la un chitantier pentru plata chiriei.

– Ai dreptul sa contactezi proprietarul sau reprezentantul acestuia in orice moment rezonabil. Ai, de asemenea, dreptul la informatiile de contact corespunzatoare de care ai nevoie pentru a face acest lucru (numere de telefon, adrese e-mail, adrese postale, etc.).

– Proprietarul are dreptul de a intra in locuinta numai cu permisiunea ta. Daca proprietarul trebuie sa efectueze reparatii sau sa inspecteze spatiul, acest lucru trebuie sa se realizeze conform unui aranjament anterior, cu exceptia situatiilor de urgenta.

– Ai dreptul la rambursare pentru orice reparatii pe care le efectuezi si care sunt responsabilitatea proprietarului.

– Ai dreptul sa primesti prieteni care sa ramana la tine pe timpul noptii sau pentru perioade scurte de timp, cu exceptia cazului in care acest lucru este interzis în mod explicit în contractul de locatie. Trebuie sa informezi proprietarul cu privire la o alta persoana care se muta la tine.

– Ai dreptul la o anumită perioada de preaviz pentru rezilierea contractului de locatie.

– Ai dreptul de a deferi orice litigiu catre Comisia pentru inchirieri rezidentiale private (Private Residential Tenancies Board – PRTB) fara a fi penalizat pentru aceasta.

– Ai dreptul la o copie a oricarei intrari in registru detinute de catre PRTB privind contractul de locatie.

Inarmata cu drepturile chiriasilor am pornit in cautarea unei locuinte…

Trebuie sa stii ca toate aceste drepturi se aplica doar in cazul in care inchirierea se face conform normelor legale, pe baza unui contract de inchiriere care trebuie sa includa: cuantumul chiriei, perioada de inchiriere, cuantumul avansului, data la care se face plata, modalitatile de plata, numarul de persoane care inchiriaza, un interval la care proprietarul poate reveni pentru a verifica starea in care se afla locuinta si modalitatile de iesire din contract.

Acestea fiind spuse ma intorc la vanatoarea de apartamente si, in cazul in care si tu te gasesti in aceeasi situatie iti urez mult success si..nervi de otel.