În timpul lunilor de iarnă, corpul nostru are nevoie de puțină atenție suplimentară. Dar de ce suntem mai vulnerabili iarna? Cercetările au arătat că frigul slăbește prima linie de apărare imunitară a nasului. Capacitatea celulelor imune de a efectua apoptoză (autodistrugere pentru a preveni răspândirea unui virus la alte celule) este compromisă, lăsând celulele imune într-un dezavantaj față de germenii invadatori.

Mai mult, lipsa vitaminei D, din cauza expunerii mai mici la soare, joaca si ea un factor important. Celulele noastre ucigașe, sau celulele T (celule care caută în mod activ agenți patogeni dăunători pentru a-i distruge în fluxul sanguin), au nevoie de vitamina D pentru a se activa. Dacă vitamina D lipseşte, eficacitatea sistemului imunitar adaptativ este suprimată.

Proprietățile terapeutice ale uleiurilor esențiale pot ajuta la întărirea sistemului imunitar.

Cum vă întăresc uleiurile esențiale sistemul imunitar

Uleiurile esențiale conțin compuși care au proprietăți farmacologice. Acești compuși, inclusiv carbohidrați, eteri, alcooli, aldehide și cetone, sunt motivul pentru care uleiurile esențiale au un parfum specific și proprietăți biologice în scopuri medicinale. Acestea pot fie să întărească sistemul imunitar, fie să elimine bacteriile și virușii dăunători.

Pe lângă factorii biologici, uleiurile esenţiale oferă şi un beneficiu psihologic. Uleiurile esențiale derivate din ierburi precum lavandă și rozmarin favorizează relaxarea prin reducerea nivelului de stres (cortizol). Cortizolul slăbeşte mecanismele de apărare ale sistemului imunitar, prin reducerea nivelului de limfocite și compromiterea creșterii celulelor T. Aromaterapia poate ajuta la ameliorarea tensiunii și a stresului. Cercetările arată că inhalarea uleiurilor esențiale de lavandă și rozmarin reduce nivelul de cortizol, întărind astfel sistemul imunitar.

Cele mai bune 5 uleiuri esențiale pentru sistemul imunitar

Deși uleiurile esențiale pot avea efecte benefice pe tot parcursul anului, am selectat cinci dintre ele pentru efectele lor specifice asupra sistemului imunitar. Uleiurile esențiale pot fi folosite în moduri diferite, dar aici ne concentrăm pe inhalare.

Eucalyptus Globulus

Eucalyptus Globulus este binecunoscut pentru parfumul său revigorant, proprietățile de curățare și sprijinul în ameliorarea bolilor respiratorii. Susține sănătatea și funcționarea monocitelor și producția de celule T. Are, de asemenea, efecte antibacteriene asupra bacteriilor infecțioase din tractul respirator superior, inclusiv asupra celor care cauzează gripa și streptococul. Aromele sale deschid, de asemenea, căile respiratorii, descongestionează sinusurile și calmează tusea dureroasă.

Lămâie

Uleiul esențial de lămâie este un stimulent serios pentru starea de spirit. Cercetările arată în mod constant că ameliorează simptomele de anxietate și depresie. În plus, uleiul esențial de lămâie are calități puternice antibacteriene și antioxidante care fac minuni pentru sistemul imunitar și nivelul de energie.

Rozmarin

Uleiul esențial de rozmarin are proprietăți antibacteriene puternice care vă ajută să vă protejați corpul. Are un efect pozitiv asupra protecției împotriva bolilor căilor respiratorii. Are calități fortifiante care întăresc sistemul imunitar datorită beneficiilor sale psihologice.

Arbore de ceai

Uleiul esențial de arbore de ceai luptă împotriva infecțiilor și inhibă bacteriile dăunătoare. Cu calități antibacteriene și antifungice puternice, uleiul esențial de arbore de ceai este un stimulator imunitar notabil.

Cuișoare

Uleiul esențial de cuișoare este unul dintre cele mai robuste uleiuri esențiale antibacteriene. Procentul său ridicat de eugenol îi conferă proprietăți antimicrobiene și antifungice puternice care curăță moleculele dăunătoare din aer. Uleiul esențial de cuișoare promovează regenerarea celulelor și proteinelor specifice asociate cu sistemul imunitar și cu inflamația.

Aşadar, proprietățile terapeutice ale uleiurilor esențiale pot ajuta la întărirea sistemului imunitar. Unele dintre cele mai cunoscute şi apreciate uleiuri esenţiale sunt uleiurile esenţiale doTERRA. Prin creare cont doterra veţi avea acces la toate informaţiile de care aveţi nevoie pentru a utiliza uleiurile esenţiale în modul cel mai benefic pentru sănătatea dumneavoastră.