In timpul constructiei cladirilor rezidentiale, majoritatea oamenilor se confrunta cu probleme asociate cu alegerea materialelor de izolare. Pentru a intelege care este cea mai buna varianta, vata bazaltica sau vata minerala, trebuie mentionat ca aceste doua tipuri de izolatie termica sunt reprezentanti ai aceleiasi clase. Solutia la aceasta problema ar trebui abordata putin diferit, tinand cont, in primul rand, de proprietatile izolatiei bazaltului si mineralelor.

Este important de inteles conceptul de vata minerala care are o mare importanta in industria constructiilor moderne. Acest material este un tip special de izolatie, care are o structura fibroasa caracteristica pe baza artificiala. Pentru productie se folosesc diverse materii prime minerale: sticla, zgura de furnal, roci de bazalt. Adica, vata minerala este denumirea generala pentru toate tipurile de dispozitive de incalzire din aceasta clasa, inclusiv:

  • Fibra de sticla;
  • fibre de cenzura;
  • Fibre de piatra (fibre de bazalt).

Prin urmare, vata bazaltica este unul dintre tipurile de vata minerala. Este mai corect sa se aleaga intre fibra de sticla, fibre de zgura sau fibre de bazalt. Cel mai adesea consumatorul are de ales intre fibre minerale si fibre minerale de piatra, adica intre vata de sticla si vata de roca. Pentru a afla care dintre aceste materiale este mai buna, trebuie comparate proprietatile si caracteristicile.

Izolatia a primit aceasta denumire deoarece la baza produselor se afla mineralele naturale, uneori chiar si unele tipuri de pietre. Care este diferenta lor de baza si ce este mai bine sa se utilizeze pentru izolarea unei case sau a unui acoperis.

Bazaltul, cunoscut si sub denumirea de lana de stanca, este fabricat pe baza fibrelor obtinute din topirea rocilor de bazalt de gabbaro din muntii vulcanici. In timpul productiei, acest material este amestecat cu lianti speciali, care sunt ulterior importanti pentru functionarea materialului. De exemplu, ofera proprietati hidrofuge, termoizolante, ignifuge si fonice. Astazi, mineralele de munte sunt folosite in multe industrii, precum si in constructiile interne, de exemplu, asezarea drumurilor, realizarea de sculpturi memoriale, produse din piatra etc. Un exemplu al acestui material este Frontrock MAX Plus 15 cm.

Vata minerala bazaltica mentine conditiile de temperatura mult mai bune decat fibra de sticla minerala datorita structurii sale largi si fibroase. Acest lucru se realizeaza prin straturile de aer interfacial care se formeaza datorita structurii materialului in sine. Iarna, camera este intotdeauna calda, deoarece temperatura din cladire este mentinuta in mod fiabil, iar vara, pe de alta parte, casa este racoroasa in ciuda vremii calde. Atunci cand se utilizeaza fibra de sticla, acest avantaj important lipseste.

Vata bazaltica are o serie de proprietati decente in comparatie cu alte materiale termoizolante. Cele mai importante includ:

  • rezistenta la temperaturi ridicate;
  • Cand este incalzita, nu se elibereaza substante toxice din material.
  • rezistenta la poluare;
  • usor de transportat;
  • Durata lunga de viata. Marcile de inalta calitate ale unor astfel de izolatii de la producatori de incredere pot dura pana la 50 de ani fara a-si pierde proprietatile.
  • are conductivitate scazuta a sunetului;
  • spre deosebire de fibra de sticla, are rezistenta buna la vibratii;
  • nu este un material exploziv;

Informatii utile despre izolarea subsolului

Pentru ca izolatia subsolului sa functioneze cat mai eficient, este important ca aceasta sa fie selectata si instalata corespunzator. De exemplu, veti dori sa stiti ce tip de izolatie ar trebui utilizat in subsol si daca aceasta va diferi in functie de lucruri precum clima locala sau modelele de consum de energie.

Utilizati urmatoarele sfaturi pentru a afla mai multe despre cum sa va izolati peretii, tavanul si podeaua subsolului.

Izolarea peretilor subsolului

Izolarea peretilor subsolului este o miscare inteligenta daca locuiti in Zona Climatica 3 sau mai rece. Indiferent daca adaugati izolatie noua sau imbunatatiti ceea ce aveti deja, izolarea peretilor interiori ai subsolului va poate ajuta sa economisiti costurile de incalzire in timp.

Iata cateva puncte de luat in considerare atunci cand izolati peretii subsolului:

Evitati sa utilizati spuma rigida daca subsolul are pereti de piatra si mortar. Doar spuma poliuretanica cu pulverizare cu celule inchise va functiona pe acest tip de suprafata.

Izolatia interioara reduce spatiul interior util. Potrivit Energy.gov, adaugarea izolatiei peretilor interiori la subsol poate reduce cantitatea de spatiu util cu cativa centimetri.

Multe tipuri de izolatie necesita o acoperire rezistenta la foc. Acest lucru se datoreaza faptului ca au potentialul de a elibera gaze toxice daca sunt aprinse.

Adaugarea de retardanti de vapori poate ajuta la controlul umiditatii din casa dvs. Ai nevoie de o bariera de vapori in peretii subsolului tau? Ele pot fi un plus util pentru o locuinta cu probleme de umiditate, deoarece intarzietorii de difuzie a vaporilor ajuta la asigurarea continutului de umiditate in exces.

Tinand cont de aceste sfaturi si adaugand cele mai bune materiale in proiect, vei reusi cu siguranta sa obtii cele mai bune rezultate.