Consumul in Romania, o crestere importanta

A trecut, n-a trecut criza, vine sau nu o alta si mai si… romanii nu se dau in laturi de la a cumpara, din ce in ce mai mult. Mai precis, in luna octombrie a anului aflat pe final, cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a atins cel mai bun nivel din septembrie anul trecut, conform Institutului National de Statistica. Dar ce categorie de bunuri a crescut consumul in Romania? Nu… de data asta, nu mancarea.

Consumul in Romania – ce mai punem in cos?

Se pare ca trimestrul patru aduce vesti bune: cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a intregistrat o crestere de 2% in octombrie 2011 fata de aceeasi luna a anului 2010, aceasta crestere fiind datorata, in special, comertului cu bunuri nealimentare, cu exceptia comertului si autovehicule si motociclete.

Se pare ca romanii au pus mai mare pret pe… reamenanjare, vanzarile de mobila, aparate electrice, articole de iluminat si de fierarie, dar si de produse textile, imbracaminte si incaltaminte fiind cele care au sustinut cresterea inregistrata, una incurajatoatre din punct de vedere al avansului economic prognozat pentru 2012.

De asemenea, vanzarile de tutun, alcool si produse alimentare din magazinele specializate au crescut cu 6.9%, dar comertul prin intremediul caselor de comenzi sau prin internet  cu a inregistrat o crestere de 12.3% fata de luna septembrie a anului in curs.

Asta nu inseamna ca alimentele si carburantii, celelalte doua categorii analizate de INS, au scazut din punct de vedere al consumului, insa aici acesta a inregistrat cresteri… modeste.

Consumul in Romania – pe linia de plutire…

consumul in romania
Totusi, daca ne uitam la evolutia din primele 10 luni ale anului 2011, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul a scazut, in serie ajustata, cu 4.5% din cauza reducerii vanzarii de carburanti pentru autovehicule cu 3.9% si al produselor alimentare, bauturilor si tutunului cu 7.7%.

Nu-i nimic, vin Sarbatorile, iar consumul de produse alimentare si carburanti… de fapt, tot ce inseamna consumul in Romania va inflori pentru ca, nu-i asa, cheltuielile in aceasta perioada a anului nu sunt doar o obligatie, sunt mai mult… o placere.

Spor (si cumpatare) la cumparaturi! 🙂