Desi utilizarea sistematica a mamografiei pentru femeile de peste 40 de ani poate detecta tumorile si preveni dezvoltarea acestora, autoexaminarea ramane o modalitate eficienta de a detecta o anomalie si de a preveni dezvoltarea unei tumori.

Autoexaminarea sanilor

Aceasta tehnica este utilizata inca din secolul al XVIII-lea si eficacitatea sa nu este dovedita, deci un control medical regulat ramane primordial. Detectarea timpurie creste sansele de recuperare completa si uneori permite un tratament mai putin intruziv.

Modificari ale sanilor

O modificare a sanilor nu este neaparat un semn al prezentei unei tumori. Acest lucru se datoreaza faptului ca sunt compuse in principal din glanda mamara, tesut conjunctiv si tesut adipos.

In functie de etapele vietii, acestea sufera anumite transformari. De exemplu, odata cu varsta, tesutul gras domina, iar sanii isi pierd fermitatea. Schimbarile in echilibrul hormonal au un impact asupra tesutului mamar. Aproximativ noua din zece modificari observate sunt benigne. Dar, asa cum se spune, atunci cand vine vorba de sanatate, prevenirea este mai buna decat vindecarea!

Observare si autoexaminare

Autoexaminarea sanilor permite sa iti cunosti mai bine corpul si sa iti alertezi medicul cu privire la orice anomalii. Acesta este desigur un obicei pozitiv si important pentru toate femeile, dar nu inlocuieste o vizita regulata la ginecologul tau.

In mod ideal, ar trebui sa se repete cel putin o data pe luna, o saptamana dupa inceperea perioadei menstruale. Dupa menopauza, se va practica la aceeasi frecventa si la o data fixa.

Observatia trebuie facuta in fata oglinzii, pe trei niveluri:

  • La nivelul sanului in sine: daca observi o modificare a volumului, care nu se datoreaza unei modificari hormonale (menstruatie, sarcina, menopauza etc.), o deformare, o masa vizibila in san sau axila.
  • Pe piele: poate fi coaja de portocala, ingrosare, schimbare de culoare, formarea de gropite, fisuri sau pliuri, ulceratii sau dureri, o vena noua, mult mai evidenta sau chiar o retragere a pielii.
  • In mamelon: anomaliile se pot manifesta apoi ca o schimbare a aspectului sau retractiei, eczeme sau ulceratii persistente.

Apoi continua cu palparea, care consta din trei pasi simpli:

Pasul 1: Ridica bratul drept si palpeaza-ti sanul drept folosind cele trei degete mijlocii ale mainii stangi. Incepeti cu partea exterioara, apoi treci prin tot sanul in cercuri mici. Repeta aceleasi gesturi pe partea stanga cu mana dreapta.

De asemenea, poti efectua acest pas in timp ce stai culcat, si e posibil sa efectuezi aceasta palpare la dus sau la baie, sapunul imbunatatind netezimea atingerii si precizia palparii.

Pasul 2: Acorda atentie intregului san si mai ales partii dintre san si axila, acesta din urma fiind inclus. Scopul este de a detecta orice nodul sau induratie anormala sub piele.

Pasul 3: Termina cu mamelonul, strange-l usor. Daca apare o scurgere, spune imediat medicului tau.

Examenul medical ramane esential

Daca detectezi modificari ale sanilor, in afara de modificarile „normale” asociate menstruatiei, sarcinii, menopauzei si imbatranirii, nu ezita sa faci un examen de senologie Cluj mai amanuntit. Niciun medic nu te va invinui ca ai venit sa il vezi daca esti ingrijorat de un semn. Dimpotriva, va prefera sa-i spuna pacientului ca totul este bine.