Inventarea frigiderului este o alta inovatie care a revolutionat omenirea in epoca contemporana, desi inceputurile sale sunt foarte vechi. Prin crearea acestui artefact familiar al aparatului, a fost atins un obiectiv urmarit, urmat de cercetatori, chimisti si ingineri care au mentinut ani de zile si au protejat bine intentiile de a mentine un mediu cu temperaturi scazute si, astfel, de a evita descompunerea alimentelor.

Primele incercari de inventare a frigiderului: Oliver Evans, Jacob Perkins si John Gorrie (sec. XIX)

Inventatorul primului frigider electric sau modern: Fred W. Wolf (1913, Statele Unite ale Americii)

Ce este refrigerarea( racirea)?

Racirea sau refrigerarea este procesul de indepartare a caldurii dintr-un spatiu inchis sau dintr-o substanta, pentru a-i scadea temperatura. Pentru a raci alimentele, un frigider foloseste evaporarea unui lichid pentru a absorbi caldura. Lichidul sau agentul frigorific se evapora la o temperatura extrem de scazuta, creand temperaturi scazute in interiorul frigiderului.

In alti termeni, mai tehnici: un frigider produce temperaturi scazute prin vaporizarea rapida a unui lichid prin compresie. Aburul care se extinde rapid necesita energie cinetica si atrage energia de care are nevoie din zona imediata, care apoi isi pierde energia si se raceste. Racirea generata de expansiunea rapida a gazelor este principalul mijloc de racire astazi. Ai probleme cu frigiderul ? Vezi aici reparatii frigidere in Bucuresti!

Istoria frigiderului – inceputurile sale

Ca orice inventie, exista o istorie care precede prezentul. Sa ne uitam la diferitele momente din istoria frigiderului :

500 i.Hr.: Casele de gheata

Una dintre primele forme de refrigerare a fost numita casa de gheata. Acestea au fost utilizate in mod obisnuit pentru a stoca gheata pe tot parcursul anului, de obicei minate din lacurile si raurile din apropiere. Evreii, grecii si romanii erau, de asemenea, cunoscuti pentru a folosi zapada plasata in gropile de depozitare, iar egiptenii au pus ulcioare peste noapte pentru a le raci.

1740: William Cullen

Prima forma de racire artificiala a fost inventata de William Cullen, un om de stiinta scotian. Cullen a aratat cat de rapid incalzirea unui lichid la gaz poate duce la racire. Acesta este principiul din spatele racirii care ramane si astazi. Cullen nu si-a transformat niciodata teoria in practica, dar multi au fost inspirati sa incerce sa-si realizeze ideea.

1803: Thomas Moore creatorul frigiderului

In anul 1800, in Statele Unite, inginerul Thomas Moore, a creat o presupusa casa de gheata portabila, care a fost racita de blocuri de gheata. Inventia a fost inventata de Moore cu termenul „frigider „, desi era mai bine cunoscut sub numele de frigider”.

1805: Oliver Evans si prim-planul

Un inventator american, Oliver Evans, a proiectat un plan pentru prima masina de refrigerare, o masina care utiliza procesul chimic al lui Cullen, unde a folosit abur in loc de lichid. Desi nu si-a facut inventia practica, a fost o idee inovatoare.

1820: Faraday – raceste cu amoniac

Omul de stiinta englez Michael Faraday a folosit amoniac lichefiat pentru a provoca racirea.

Cum sa pastrezi corect alimentele in frigider?

Pastrati pachetele de carne cruda, carne de pasare si peste intr-o punga de plastic separata, bol sau tigaie pe cel mai de jos raftul frigiderului. Acest lucru impiedica sucurile sa picure pe alte alimente, iar raftul cel mai de jos este de obicei cel mai rece.

Utilizati carne proaspata, carne de pasare si peste in cateva zile. Aruncati carnea, carnea de pasare sau pestele cu un miros neplacut, o suprafata lipicioasa sau lipicioasa sau poate o decolorare.

Ouale vor ramane proaspete mai mult timp daca le pastrati in cutia lor, nu in tava pentru oua sau in raftul usii. Folositi oua proaspete in coaja in decurs de trei pana la cinci saptamani.

Puneti la frigider fructele si legumele perisabile, cum ar fi fructele de padure, salata verde, ciupercile si ierburile. Asteptati sa spalati produsele proaspete pana chiar inainte de utilizare si uscati toate produsele proaspete bine cu un prosop de hartie dupa spalare.

Pastrati produsele in cosuri mai mici in frigider. Asta ajuta la retinerea umiditatii. Daca este posibil, pastrati fructele intr-un recipient separat de legume, deoarece fructele degaja gaz etilena care poate scurta durata de depozitare. Puneti la frigider fructele si legumele taiate, curatate sau fierte.

Pune la frigider toate produsele lactate prompt si de preferat in spatele frigiderului pentru ca este mai rece. Acoperiti bine pentru a nu capta alte mirosuri.

Odata ce laptele este turnat, nu-l returnati niciodata in recipientul original, deoarece poate fi contaminat cu organisme exterioare care provoaca alterarea si toxiinfectiile alimentare.

Daca sunt depozitate corespunzator in recipiente ermetice, majoritatea fainurilor si mancarurilor din cereale integrale se vor pastra timp de 1 pana la 3 luni pe un raft de camara rece si uscata sau 2 pana la 6 luni la congelator.

Odata ce conservele au fost deschise, transferati-le intr-un recipient curat si acoperit inainte de a le pune la frigider. Puteti pastra conservele deschise la frigider daca sunt acoperite, dar aroma poate fi afectata.