Este o leguma frumoasa la vedere, buna de mancat, cruda sau gatita, si bogata in nutrienti foarte importanti pentru organismul nostru. Fie ca este verde, neagra, rosie sau mov, fie ca o semeni primavara sau o cultivi toamna, putin conteaza: varza, de la varza creata la varza, este un aliment care nu ar trebui sa lipseasca niciodata, dar niciodata de pe mesele noastre!

Insamantarea acestei legume fabuloase din familia cruciferelor este destul de simpla: sa aflam impreuna toate grijile de care trebuie sa ne ocupam in viitoarea noastra cultura de varza. Pe esenzi.ro poti gasi semintele de varza pe care sa le plantezi.

Care sunt conditiile potrivite pentru insamantarea verzei?

Fiecare tip de varza, cunoscuta si sub numele de varza murata este o planta care tolereaza destul de bine frigul, dar se teme de caldura excesiva. In mod ideal, ar trebui sa ne gandim sa „infiintam” o cultura de crucifere atunci cand temperatura este de aproximativ 16 grade.

Un alt dusman de moarte al acestei culturi este ariditatea: prin urmare, este necesar sa ne asiguram ca varza primeste cantitatea potrivita de apa, mai ales in cazul perioadelor cu precipitatii slabe. In ceea ce priveste compozitia solului potrivit pentru cultivarea verzei, ideal ar fi un sol cu o capacitate de drenaj ridicata si cu un pH non-acid.

Solul ar trebui pregatit pentru a gazdui semintele si rasadurile intr-o etapa ulterioara prin brazdare si fertilizare: optati pentru compost sau gunoi de grajd matur si imbogatiti solul cu humus de rame pentru a preveni uscarea solului.

Cum se germineaza semintele de varza

Inainte de a incepe practica de insamantare a verzei, este necesar sa incepem cu o premisa: aceasta leguma este considerata in principal de iarna, dar poate fi insamantata practic pe tot parcursul anului. In iunie putem incepe sa semanam varza de toamna, iar de la sfarsitul lunii iulie pana la sfarsitul lunii septembrie putem incepe sa semanam varza de iarna.

In ceea ce priveste soiul de varza de primavara, incepeti sa semanati intre ianuarie si februarie in rasalnita, sau in lunile de primavara, intre martie si aprilie.

Pentru o germinare optima a semintelor, patul de germinare in sine ne poate veni in ajutor, deoarece sunt necesare cel putin 20-25 de grade pentru a favoriza aparitia rasadurilor, iar un mediu protejat, mai ales in cazul semanatului soiurilor de primavara de varza, este ideal pentru a mentine aceste valori constante si blande.

Cum sa semanati varza intr-un pat de seminte

Insamantarea verzei poate fi inceputa cu usurinta in rasalnita, iar apoi continuata in camp deschis dupa aproximativ 45-60 de zile, pana cand rasadurile nou-nascute sunt transplantate in camp deschis. Sfatul este de a obtine recipiente alveolate in care sa se puna cateva seminte acoperite cu un strat de pamant nu mai adanc de 3 mm.

Cum sa semanati varza in camp deschis

Se poate incepe insamantarea verzei, de la varza de Savoia la varza de capatana, in camp deschis, avand grija sa se puna mai mult de o samanta in fiecare groapa, subtiindu-se ulterior. Un alt aspect important de luat in considerare este spatiul disponibil pentru insamantare: varza va avea nevoie de el pentru a creste. De asemenea, nu uitati sa udati semintele, fara a provoca, insa, inecarea.

De ce sa plantezi varza?

O jumatate de cana de varza fiarta are aproximativ o treime din vitamina C de care ai nevoie pentru zi. De asemenea, va ofera doze de fibre, acid folic, potasiu, magneziu, vitaminele A si K si multe altele.

Lasati-l in propriile sucuri pana cand bacteriile incep sa se hraneasca cu el. Suna groaznic? Probabil ca l-ai mancat deja. Se numeste varza murata. Pentru o versiune mai picanta, mai exotica, incercati kimchi, un preparat popular in Coreea.

Cand varza fermenteaza, produce probiotice naturale care hranesc bacteriile din intestin. Aceste bacterii va ajuta corpul sa lupte impotriva germenilor, sa ia nutrienti, sa digere alimente si sa controleze anxietatea.

Desi obtineti diferiti nutrienti daca o gatiti sau fermentati, varza rosie cruda in special va poate oferi cel mai bun impuls nutritional per portie. Taiati-l foarte subtire si lasati-l timp de aproximativ 10 minute pentru a ajuta la scoaterea in evidenta a celor mai pline si complexe arome. Apoi adaugati-l in salate sau sandvisuri sau transformati-l in salata de varza.

Veti obtine o doza buna de cele bine-cunoscute precum vitamina C si manganul. Dar varza chiar straluceste cand vine vorba de substantele chimice ale plantelor numite fitonutrienti, o forta de protectie a celulelor.

Varza este incarcata cu o multime de substante chimice care ajuta la usurarea umflaturilor tesuturilor. Acest lucru va ajuta sa va protejati de alte probleme de sanatate, deoarece inflamatia este legata de lucruri precum cancerul, bolile de inima, diabetul si boala Alzheimer.

Varza are 1 gram de fibre la fiecare 10 calorii. Acest lucru va ajuta sa va umpleti, astfel incat sa mancati mai putin. De asemenea, va mentine regulat si ar putea ajuta la scaderea colesterolului „rau” (LDL) si la controlul zaharului din sange.