fata in fata De ce conteaza intalnirile fata in fata?

Nu conteaza! Cel putin, nu chiar asa de mult. Cu tehnologia de astazi, «acolo» a devenit «aici», «atunci» a devenit «acum», imposibilul a devenit posibil! Poti, la fel de bine, sa interactionezi cu oamenii in mediul virtual: e mai eficient, mai economic, mai rapid!

Gresit! Aceste randuri, care sintetizeaza conceptia oamenilor in prezent, este ceea ce le rapeste caracterul uman. Suntem oameni, fiinte sociale prin excelenta, iar una dintre nevoile noastre primitive este aceea de contact personal, de a fi fata in fata cu „celalalt”; desigur, contactul exista si in mediul online, insa in ce masura?

Comunicarea nonverbala – apanajul intalnirilor fata in fata

Daca vorbim in procente, raspunsul este 7%! De ce? Pentru ca atat valoreaza comunicarea verbala intr-o interactiune! Atat de putin transmitem cu buna stiinta…Restul de 93% revine paralimbajului si miscarilor corporale, observabile doar intr-o intalnire… fata in fata.

Stiu, azi si acest lucru este posibil prin intermediul internetului: putem vedea, auzi, dar nu si simti persoana cu care interactionam! Spatiul fizic al interactiunii nu exista! Spre exemplu, stiati ca pozitia picioarelor fata de interlocutor arata dorinta acestuia de a purta respectiva conversatie?

Interactiunile mediate de tehnologie sunt mai rapide…oare? Este feedback-ul instant? Poti fi sigur ca vor lipsi cu desavarsire problemele tehnice cum ar fi incetinirea, intarzierea sau intreruperea comunicarii? Este aceasta o comunicare in timp real? Astfel de detalii pot distruge o conversatie, un parteneriat, o relatie de orice tip (iar daca esti om de afaceri, merita sa te gandesti daca economia realizata astfel este, cu adevarat, una reala si pe termen lung).

Fata in fata vs mediul virtual

fata in fataNoile media – prezentul si viitorul! Atat de absorbiti suntem de aceasta lume incat am redus obiectul fizic, tridimensional, la bidimensionalitate: afise publicitare, spoturi, flyere, prezentari…toate vorbesc despre imaginea produsului, niciuna despre el in sine (mai exista totusi o speranta in publicitatea nonconventionala).

Satuli de aceasta experienta saraca, ne-am entuziasmat la productiile 3D, 5D, 6D (!),  un mimesis al realitatii capabil sa inchida cateva rani ale existentei noastre cotidiene. Dar…nu uita: realitatea este aici, nu a disparut!

Fata in fata cu lectura

Eu sunt sigura de un lucru: cartile nu vor disparea! Si cand spun «carte» ma refer la cartea fizica, a carei placere de a intoarce pagina, de a indoi coltul, de a face o insemnare este nepretuita. Ebook-ul, aceasta «comunicare mediata» cu lectura, desi mai eficienta, mai economica, mai rapida, nu o va inlocui!

La fel, strangerea de mana nu va fi inlocuita de contactul cu un mouse performant, dar prea rece…

Si mai sunt sigura de un lucru: daca v-as fi spus parerea mea legata de acest subiect intr-o «intalnire fata in fata», as fi fost, cu siguranta, mai convingatoare! 😉