Gradinite particulare sau de stat? Conteaza?

Gandesc: azi sunt ce sunt, nu pentru ca asa sunt ci pentru ca viata m-a format asa. Cum ar fi fost daca as fi trait intr-o alta lume? Daca as fi avut mai multe oportunitati de dezvoltare personala? Cum ar fi fost daca? Intocmai aceste intrebari ne determina in a oferi copiilor nostri tot ce noi nu am avut vreodata.

Din aceste dorinte ale parintilor au aparut, ca “ciupercile dupa ploaie” gradinetele particulare. Si uite asa ne trezim agitati in timp de noapte si ne intrebam: “Ce sa aleg pentru copilul meu? Or fi mai bune gradinitele particulare decat cele de stat? Ne permitem sa platim o gradinita particulara? Offff…”

De ce gradinite particulare si de ce nu gradinite de stat?

De ce sa alegi o gradinita particulara pentru copilul tau? In primul rand, numarul copiilor din astfel de institutii este mult mai mic decat cel dintr-o gradinita de stat: maxim 15 copii/grupa in comparatie cu 30 de copii intr-una de stat.  Orarul oferit de gradinitele particulare este variat. Puteti opta pentru un program de la orele 08:00 pana la 13:00, 15:00 sau 20:00.

Gradinitele de stat nu ofera flexibilitate in programul de lucru al educatorilor, drept urmare incepe calvarul cu: suna bona, suna soacra, suna-ti mama sa ia copilul de la gradi.

Acestor factori li se adauga si conditiile sanitare din gradinitele particulare, mesele de pranz oferite copiilor (cu meniuri speciale create de parinti, medici, nutritionisti), asigurarea transportului, cabinetele medicale existente in gradinite particulare.

Programe educationale in gradinite particulare

Diferenta cea mai mare intre  o gradinita de stat si o gradinita particulara sta in posibilatile oferite de cea din urma. Gradinitele particulare pun o mare importanta in dezvoltarea abilitatilor si capacitatilor copiilor. Acest tip de institutii ofera prichindeilor cursuri de limbi straine ( engleza, germana, chiar si araba!), cursuri de inot, arte plastice,  initiere calculator, ore de gimnastica, cursuri de perspicacitate si inteligenta.

Ca si activitati extracurriculare gasim: vizite la muzee, spectacole de teatru si circ, intreceri sportive, organizarea serbarilor, si multe altele. Toate aceste activitati sunt sustinute si de resurse pe masura: aparatura video-electronica, jocuri de perspicacitate, table magnetice, planse si imagini …

Avantaje, peste avantaje…Sa vorbim si despre taxele cerute de gradinite particulare?

Mda…costa…totul costa. Taxele anuale ale gradinitelor particulare pornesc de la 10 milioane de lei vechi pe an si ajung la 17.000 de euro pe an. In functie de orar, cursuri alese, transport, poate creste si pretul.

In general, gradinitele particulare “normale” au o taxa anuala in jur de 10 – 15 milioane lei vechi pe an. In Bucuresti, gasim insa si gradinite particulare ale caror taxe anuale depasesc 5.000 de euro si gasim si gradinite particulare ale caror taxa este de 17.000 euro pe an.

Alegerea este a ta. Tu stii ce este mai potrivit pentru copilul tau, dar in acelasi timp si pentru bugetul tau. Important este sa stii tot timpul care este mediul in care puiul tau se dezvolta si creste mare. Si chiar daca varsta de gradinita este cea la care copiii pot asimila cele mai multe cunostinte si informatii, eu zic sa nu uitam totusi si sa dam copilariei, ce-i al copilariei…Voi, parinti?