Inflatia si forta ei de a creste pe un teren fertil – Romania

Romanii au talent…in a bate recorduri. Cel mai lung carnat, cel mai mare tort…cea mai mare inflatie! Cand zicem si noi, incurajati evident  de guvernanti, ca in curand ne va fi mai bine, hop si inflatia cu caracteru’ ei de dus rece!

Macar ceva mai are forta de a creste in tara asta – inflatia. In rest, toate scad: padurile in suprafata, plaja in latime, parul nostru in desime, nivelul de trai, salariile, bucuria, speranta…de viata. Si nu, chiar nu sunt o persoana pesimista.

Dar lasa ca de la toamna iesim din criza! Sau…de la anu’. Sau…peste 3 ani. Sau…mai bine ne congelam sa apucam si noi momentul.

Inflatia si forta ei… in cifre

Stire: inflatia a crescut in Romania! Hmmm…eu stiu ca o stire trebuie sa indeplineasca, printre altele, un foarte important criteriu: noutate. Mai e aceasta o stire? Eh, dar hai sa bem un ceai de musetel, sa ne calmam si sa vedem ce anume s-a mai scumpit astazi…

Pai simplu: cam tot. Energia electrica, zaharul, cartofii, fructele, legumele, tigarile, bauturile alcoolice (macar pe astea trebuia ca sa le crute sa avem si noi cu ce sa ne innecam amarul!) s.a.m.d.  De ce? Din cauza inflatiei care se poate mandri cu o frumoasa crestere pana la 8,34% in luna aprilie, 2011.

Forta cu care a crescut inflatia i-a uimit pana si pe analistii economici care se asteptau la o crestere a preturilor de 0,5%, in timp ce ea a fost de 0.92% in aprilie fata de martie, pentru marfurile alimentare si de 0,87% pentru cele nealimentare. Nu putem nega: inflatia in Romania e atat de imprevizibila incat nu te poti plictisi citind despre forta ei de a matura totul in cale (inclusiv praful  nostru de pe toba)!

Inflation is when you pay fifteen dollars for the ten-dollar haircut you used to get for five dollars when you had hair.

Inflatia trece, romanii raman…fara forta

Mai stiti vremea cand cartoful era considerat mancarea saracului? Eh, a trecut! In curand, cartoful va ajunge sa fie servit alaturi de icre negre si sampanie, deoarece s-au scumpit cu 4,54%! Si-atunci, ne reprofilam si manacam…ce?

Stiu! Fructe, ca tot e sezonul. Nu…nu se poate! Inflatia a avut grija si de ele, daruindu-le o frumoasa crestere de pret cu 7,71%!.

Iar daca deja ramasi fara idei va gandeati la conserve…think again! Ele s-au scumpit cu doar 21,2% in ultimele 4 luni.

Ma intreb ce vitamine o lua inflatia asta de are atata forta…si cum si le poate permite in Romania?

Inflatia si forta ei blandainflatia forta

Totusi, sa nu o judecam prea aspru pe deja conationala noastra, inflatia. Sunt si servicii care s-au ieftinit. Spre exemplu… transporul aerian! Asta este probabil un semnal sa emigram in Africa unde va fi mai usor de procurat mancare, daca inflatia continua in acest ritm…

A, si serviciile de telefonie s-au ieftinit. Macar ne putem spunea ofurile la telefon…Ne mai descarcam, tot e bine!