venit lunar

Venit lunar mic… cheltuieli mari

Viata in Bucuresti costa… mai mult decat castiga multi dintre bucuresteni, motiv pentru care Primaria Municipiului Bucuresti a demarat un program social de ajutorare a celor cu un venit lunar mic, scutindu-i de la plata apei si a canalizarii.

Laudabila initiativa, insa pentru a te bucura de ea trebuie sa ai un venit lunar nu mic, ci foarte mic, mai precis… 400 lei. Maximum. Iar birocratia… birocratia ramane o piatra de incercare care transforma un ajutor intr-un blestem.

Venit lunar pe membru de familie – doar una dintre conditiileprogramului

Programul vizeaza perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2012, poate acoperi cheltuielile pentru aproximativ 3.000 de persoane cu un venit lunar sub 400 lei, iar actele necesare trebuie depuse la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti pana pe data de 15 ianuarie 2012, conform Mediafax.

Avand in vedere dimensiunea mostruoasa a sumei ce va aparea pe facturile de intretinere ale tuturor bucurestenilor in aceasta iarna, scutirea doar pentru cei cu un venit lunar mai mic sau egal cu 400 de lei mi se pare greu de inteles… desigur, cu cat mai putine persoane beneficiaza de acest program, cu atat mai bine, nu-i asa?…

Dar lasand la o parte consideratiile personale, cei care se incadreaza in acest venit lunar pe membru de familie trebuie sa se inarmeze cu foooarte multa rabdare si, bineinteles, un vraf de acte pentru a incerca macar sa obtina scutirea de la plata apei si a canalizarii. Mai precis:

– act de proprietate/ de inchiriere a domiciliului;

– certificatele de nastere ale copiilor/ hotararea definitiva de incuviintare a adoptiei/ de incredintare sau plasament al minorilor;

– act doveditor al calitatii de tutore sau curator al solicitantului;

– certificat de casatorie;

– acte doveditoare referitoare la institutiile de invatamant urmate de membrii familiei;

– acte din care sa rezulte incadrarea in categoria celor cu handicap sau invaliditate;

– acte doveditoare referitoare la componenta familiei;

– acte doveditoare ale veniturilor realizate de membrii familiei;

– adeverinta de la asociatia de proprietari care sa dovedeasca faptul ca nu exista restante la factura de apa sau canalizare…

… si cine stie cate si mai cate acte de care afli la fata locului, de la tanti mai mult sau mai putin amabila de la ghiseu.

Iar pe langa faptul ca aceste persoane au un venit lunar de dimensiuni microscopice, este obligatoriu sa nu aiba restante la intretinere. Ma intreb cati dintre cei 3000 de oameni saraci vor reusi sa indeplineasca acest criteriu…?venit lunar

Venit lunar cat… factura la intretinere

Iar cand te gandesti ca acesti oameni au un venit lunar aproape egal cu factura noastra la intretinere si ca mai trebuie sa suporte si birocratia din Romania pentru un ajutor insignificant… iti amintesti ca esti un om fericit si ca problemele tale zilnice sunt, de fapt, doar mici inconveniente.