inflatie 2011

Inflatie 2011 sau surprizele unui an postcriza

La capitolul “Inflatie 2011”, in Romania, avem o veste buna: dupa 2 ani de crestere a preturilor de consum, luna iunie anul curent a adus o scadere de 0.48 % a inflatiei. Greu de crezut, nu-i asa? Si totusi, preturile produselor alimentare s-au diminuat usor, diferenta fiind simtita, probabil, la un cos plin de alimente, nu la o aprovizionare…din colt.

Conform Mediafax, ultima scadere a preturilor de consum a fost una de 0.2% si s-a petrecut in august 2009. De-atunci pana-n prezent…dezinflatia s-a tinut departe de Romania, spre nefericirea fiecarui om de rand in parte.

Inflatie 2011 –  o gura de aer in plina canicula…

Si se pare ca aceasta tendinta de decelerare a inflatiei se va mentine pe parcursul lunilor de vara, ajutata fiind si de perioada de recoltare. Sa vedem, asadar, ce va cuprinde dieta noastra de vara:

Cartofi! Deveniti pana nu demult aproape un lux, cartofii se intorc in plasele poporului, datorita ieftinirii lor cu nici mai mult, nici mai putin de 2%! Vesti bune pentru buzunar, vesti proaste pentru silueta…dar sa trecem peste acest aspect.

Legume. Atat de recomandate pe perioada verii, legumele sau conservele de legume vor fi cat de cat accesibile, pentru ca pretul lor s-a redus cu 1%. Slabut…

Lapte si produse lactate. Desi calciul este recomandat mai mult in perioadele reci ale anului, vara asta laptele si produsele din lapte s-au ieftinit cu 0.24%, deci cumparati din abundenta…ca sa simtiti scaderea de pret!

Macar mancarea sa ne mai aline suferinta, pentru ca bani de concediu nu prea sunt…mai ales avand in vedere ca serviciile, in general, s-au scumpit cu 0.7%, iar cele de transport aerian cu 2%.

Iar daca ne gandim ca aceasta scadere de inflatie in 2011 vine dupa o crestere de 2.75% a preturilor de consum de la inceputul anului, parca bucuria vestii se mai diminueaza. Mai avem mult pana sa revenim pe fagasul normal.

Inflatie 2011 si pentru celelalte tipuri de produse…

….ca de exemplu, marfurile nealimentare al caror pret a inregistrat o crestere de 2.75% in luna iunie. Dar intorcandu-ne la cele alimentare, in plin sezon, pretul fructelor a crescut cu 2.19%, al cafelei cu 0.45%, iar al oualor cu 0.5%. Oinflatie 2011 veste buna nu vine niciodata neinsotita de multe alte vesti rele, nu-i asa?

Asadar, daca vorbim despre inflatie, 2011 pare a fi un an aflat pe drumul cel bun, daca se va continua in ritmul actual; desi rata anuala a inflatiei a scazut de la 8.41% in mai la 7.93% in iunie, mai e cale lunga pana cand nu vom mai suferi socuri la raft si vom putea spune ca socotelile de acasa se potrivesc cu cele din hipermarket. Rabdare, mon cher, rabdare!