prima casa

Prima Casa a adus in cursa 16 banci care lupta pentru inimile „homeless”-ilor

Startul a fost dat de 4 banci in programul Prima Casa 4. In prezent numarul a crescut de 4 ori si a ajuns la 16. Multi de 4 aduce acest nou program „Prima Casa”, sa speram ca nota pe care i-o vor acorda cei care se straduiesc sa aiba o bucatica de acoperis deasupra capului (proprietate personala) va fi mai mare de 4.

BCR, CEC Bank, Alpha Bank si BRD sunt pionierii acestei etape a programului Prima Casa insa se pare ca si restul bancherilor au trecut peste retinerile cu care priveau programul la inceput, iar acum numarul bancilor  este unul destul de generos, 16.

Diferente aproape invizibile intre ofertele bancilor in programul „Prima Casa 4”

E bine sa ai de unde alege, asta stie toata lumea. E extraordinar cand pretul se formeaza in avantajul cumparatorului, in conditii optime  de piata. Din pacate, programul Prima Casa 4 nu este unul foarte flexibil, majoritatea caracteristicilor acestui tip de credit fiind dictate de stat. Diferentele intre ratele lunare sunt de 4-5 euro intre cea mai ieftina si cea mai scumpa rata bancara. Ar fi unele deosebiri intre ofertele bancilor, dar au mai mult legatura cu serviciile oferite.

Asadar, din marea de oferte aproape identice cum o alegem pe cea mai convenabila? Brokerii imobiliari ne spun ca diferentele sunt legate mai multe de servicii si nu de oferta. Deci, sa ii alegem oare pe bancherii care ne zambesc mai frumos? 🙂

Cum sa iti iei prima casa fara „Prima casa”

prima casa Daca din 2009, pentru multi romani prima casa s-a transcris cu initiale majuscule, fiind obtinuta in una din etapele programului Prima Casa, in prezent alternativele oferite  de banci au inceput sa para din ce in ce mai atractive. Bancile au ales sa lanseze oferte foarte bune care sprijina achizitionarea unei locuinte fara programul guvernamental.

Programele alternative de creditare, desi presupun un avans mai mare decat cel cerut prin programul Prima Casa (ex. CEC Bank cere avans 5,25% din suma creditata prin Prima casa si 10% in programul alternativ), compenseaza prin alte beneficii.

Prin creditele alternative sunt acordate sume mai mari, asadar cei care se hotarasc sa isi cumpere prima locuinta pot viziona si apartamente de o calitate sporita. In plus, aceste oferte bancare nu au interdictia instrainarii timp de cinci ani, ca in cazul programului guvernamental.

Concluzia ar fi ca daca visul tau este un imobil care depaseste 70 de mii de euro, avantajele programului Prima Casa par sa  nu mai straluceasca atat de puternic.

Eu ma pastrez optimista si visez ca inainte sa fac „pact” cu vreo institutie bancara sa dea norocul peste mine si sa castig la loto sau sa primesc vreo mostenire… 😉