Facultate: cimitir al vietii mele…

„Mami, imi mai trimiti niste zacusca?”. Cam asa suna intrebarea din facultate cel mai des adresata parintilor. Era un semnal de alarma cum ca fetita plecata de acasa la studii intense, a ramas fara buget de tigari si bere, pardon carti.

Facultatea este pentru noi o provocare intelectuala, iar pentru parinti o provocare financiara. Totusi, daca nu vrei sa auzi pentru tot restul vietii fraza: „te-am tinut in facultate si uite cum ai ajuns!!”, te poti descurca si singur.

Cum faci facultate fara ajutorul parintilor?

Vrei sa fii independent de cum ai terminat liceul si vrei sa faci si o facultate? Ei bine, afla ca poti obtine un credit bancar, special creat pentru acest tip de nevoi. Perioada de gratie a acestor credite este de 1 – 2 ani, timp in care platesti doar dobanda si comisioanele de administrare. Poti returna suma imprumutata dupa ce termini facultatea si iti gasesti un loc de munca.

Bancile nu isi limiteaza oferta doar la atat.  Se ofera credite si pentru studii post-universitare, pentru programe de MBA, programe de master sau studii in strainatate.

Un credit este un sacrificiu prea mare facultate?

Nu-i bai! Daca privesti astfel lucrurile exista si solutii alternative. Iti poti gasi un job part-time, bine sau mai putin bine platit. Poti face o gramada: operator call-center, studii de piata, promoter si daca ai un pic de noroc poti gasi un part-time job in domeniul tau de viitor.

Nu vrei nici asa? Nu se termina aici solutiile! Sigur cunosti vreo limba straina sau ai fost bun la mate sau la romana. Poti oferi meditatii  in particular si uite asa se aduna banii de facultate. Ar fi bine sa te gandesti si la variante mai ieftine de locuit in timpul facultatii. Alege caminul si nu viata in chirie. Te distrezi, cunosti o multime de oameni si economisesti. 3 in 1. Super oferta! 😉

Alternativa inteligenta pentru o viata de facultate ca la carte.

Am pentru tine si solutia inteligenta, solutia in care: parintii te iubesc, bunicii se topesc de fericire si toate rudele arunca cu bani in tine. Poti invata pentru a obtine bursa. Bursa de studiu! Sumele sunt destul de maricele, dar variaza in functie de facultate si in functie de tipul bursei: de studiu, de merit, de performanta etc. Cu cat inveti mai mult, cu atat creste si bursa.

Punctul cheie ce nu trebuie ignorat este cel expus si mai sus: toata lumea te va rasplati pentru cat esti de cumintel si silitor. „Manca-l-ar mama de copil destept, cu bursa la facultate!”

Dupa cum vezi, alternative sunt. Trebuie ca tu sa decizi cum vei trece de facultate: cu ajutorul parintilor, al unui credit bancar sau prin forte proprii, fizice sau intelectuale. Nu uita ca sunt ani frumosi si nu trebuie irositi intr-o continua grija pentru banii de maine.

Cel mai bine e atunci cand mai ai doar un leu in portofel…Cel mai frumos in facultate este sa stii sa apreciezi distractia fara bani. 😉 Trust me, pentru ca am mancat atat de multa zacusca de numai eu stiu!

Nu e foarte important ca cineva să invete date. Pentru asta n-are nevoie de facultate. Le poate afla din carti. Importanta unei educatii intr-o facultate de arte liberale nu consta in invatarea multor date, ci in antrenarea mintii pentru a cunoaste ce nu se poate afla dintr-un manual.  (Albert Einstein)