Institutiile statului si sisteme informatice – o contradictie?

Ei bine, se poate! Daca aveai cumva treaba la Registrul Comertului in viitorul apropiat, trebuie sa stii ca in perioada 26 ianuarie – 3 februarie institutia isi suspenda activitatea cu publicul si cea de primire la ghiseu, conform Money.ro, insa cu un scop maret – acela de a trece la noul sistem informatic!

Aceasta veste poate veni ca un bolovan pentru cei care aveau treburi urgente, de la inmatriculari la radieri sau depuneri de acte, insa avand in vedere chinul cetateanului datorat birocratiei si organizarii defectuase din institutiile statului, eu zic ca avem un motiv de bucurie! Unul care a intarziat foarte mult timp…

Atunci cand ne confruntam cu institutiile statului…

… trebuie sa inarmam cu foooarte multa rabdare si un maldar de documente cu care sa alergam dintr-o parte a alta a orasului, indreptandu-ne cele mai bune ganduri catre cei care nu cunosc notiunea de “eficienta”. Iar cand iti dai seama ca, dupa toata alergatura, nu-ti poti rezolva problema pentru ca iti mai trebuie un amarat de timbru de la cea mai apropiata posta care e destul de… departe, iti dai seama ca, dintr-o data, sentimentul tau de patriotism atinge cote alarmante.

Si tocmai de aceea, chiar daca planurile ne sunt puse pe hold cateva zile, orice veste legata de informatizarea serviciilor ce tin de institutiile publice si de accesul mai usor la informatiile legate de acestea este o reala bucurie.

Institutiile statului si cererile romanilor

Din 6 februarie 2012, activitatea de inregistrare in Registrul Comertului se va realiza pe noul sistem informatic integrat, parte a proiectului “Servicii on-line (de e-guvernare) oferite de ONRC pentru comunitatea de afaceri prin intermediul unui portal dedicat”, finantat din fonduri structural, conform Capital.ro.

Totusi, pana pe 30 ianuarie vor fi asigurate cateva servicii, cum ar fi cele de verificare disponibilitate sau rezervare denumire firma, emblema sau de verificare unicitate sediu social, iar activitatea de furnizare de informatii din registrul comertului si de eliberare de copii certificate nu va fi afectata.

Acestea fiind spuse, daca aveti de rezolvat chestiuni urgente, grabiti-va! Mult spor!