investitii financiare

Investitii financiare si pericole aferente

De cate ori te-ai gandit ce vei face cu banii daca vei castiga la Loto sau daca vei reusi sa strangi o suma frumusica? Si de cate ori, atunci cand i-ai vazut pe cei bogati facand greseli colosale si pierzandu-si banii, nu te-ai gandit “Eu n-as face niciodata asa ceva!”. Ei bine, daca vei avea vreodata suficiente resurse pentru a face investitii financiare, ai grija sa nu repeti greselile de gandire care i-au costat scump, la propriu, pe foarte multi dintre investitori.

Investitii financiare  si greseli… costisitoare

Iata, asadar, care sunt cele mai comune greseli de gandire care ii determina pe investitori sa regrete anumite investitii financiare mai mult sau mai putin importante, conform CFA Institute:

Increderea exagerata in propria abilitate de a prezice viitorul. Atunci cand stai bine la capitolul “resurse financiare” si vrei sa… stai si mai bine, te poate lua valul. Ai auzit in stanga si-n dreapta ca cei care fac anumite investitii financiare care nu au cum sa dea gres si poti fi exagerat de optimist… Informeaza-te si studiaza bine perspectivele companiei in care vrei sa investesti si ale econimiei inainte de a face un pas, cat de marunt.

Trecutul – indicator pentru viitor. Una dintre cele mai frecvente greseli ale tinerilor investitori este sa se bazeze exclusiv pe rapoartele prezentate de anumite companii in care isi doresc sa investeasca sau sa se bucure de pretul mic al anumitor actiuni. Un investitor trebuie sa aiba permanent in minte faptul ca „este mai bine sa cumperi o companie minunata la un pret accesibil decat o companie acceptabila la un pret minunat”, asa cum ne invata Warren Buffet, considerat unul dintre cei mai de succes investitori din isorie.

Nu stii sa pierzi. Atunci cand te aventurezi in anumite investitii financiare, trebuie sa fii pregatit si de esec si sa poti trece peste el. Evita sa gandesti ca un pasionat de jocuri de noroc, care pluseaza si pluseaza in speranta ca-si va recupera pierderile dar ajunge, in final, sa piarda tot.

Incapacitatea de a gestiona evolutia situatiei. Ancorarea ii determina pe multi investitori neexperimentati sa face anumite investitii financiare gresite, adica situatia in care decizia de investitie se bazeaza pe o analiza legata de date disponibile la un moment dat, iar aparitia unor noi date nu-i determina sa elaboreze o noua analiza, ci sa o revizuiasca pe cea dintai. Cateodata, nu ceea ce gandim este gresit, ci cum gandim.

Regrete… fara sens: se spune ca o influenta mare asupra comportamentului unui investitor o are insasi trecutul sau. Atunci cand lucrurile merg prost sau “momentul” unei actiuni nu a fost cel mai potrivit, ca de exemplu in situatia in care un pachet de actiuni vandut cu profit 20% continua sa creasca….  intervin regretele, intrebarile retorice “De ce n-am mai asteptat?” si se instaleza o anumita retinere de a mai actiona, un stil conservator al investitorilor, tocmai in incercarea de a evita regretele ulterioare.

Scuze in loc de invataturi. Daca anumite investitii financiare s-au prabusit… nu este neaparat vina investitorului, din contra. Insa reactia imediata si cea… pe termen lung este cautarea scuzelor si a scenariilor alternative. Insa fiecare astfel de situatie ar trebui tratata ca un “studiu de caz” din care sa tragi anumite concluzii care sa te ajute sa nu mai gresesti pe viitor, in loc sa te invinuisti fara sens. Riscurile legate de pierderea sau diminuarea propriilor economii trebuie asumate inca de la inceput.investitii financiare

Investitii financiare si… propriile decizii

Asadar, in loc sa te lasi prada entuziasmului de moment in ceea ce priveste anumite investitii financiare, pregateste-te din timp si studiaza-i pe cei cu mai multa experienta. Incearca sa analizezi sfaturile prietenilor, nu sa le iei ca atare si sa-ti cantaresti bine decizia sau, cum ne invata Carl Ichann, un alt investitor de succes:

„In acest domeniu inveti pe cont propriu. Daca vrei un prieten, cumpara-ti un caine”.

Mai cunosti si alte astfel de sfaturi referitoare la investitii financiare? Daca da, please share. 🙂