pretul energiei electrice

Pretul energiei electrice – vesti… intunecate

In timp ce oamenii din multe localitati din Romania fac frigul si primarii lor iau masura de a… intra in greva foamei (vezi cazul municipiului Brad), iar cei din orasele mari se gandesc cu groaza la facturile la intretinere din lunile de iarna, o alta veste vine sa completeze tabloul terifiant al cheltuielilor de sfarsit de an 2011 si inceput de an 2012: pretul energiei electrice poate creste cu pana la 50% incepand cu 1 ianuarie.

Aceasta este cererea de majorare privind pretul energiei electrice a companiei Hidroelectrica catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), pretentiile fiind menite sa compenseze pierderile companiei cauzate de anului secetos care ne va parasi curand.

Pretul energiei electrice – vinovatii si platitorii

Conform Hotnews, directorul  general al Hidroelectrica, Constantin Trihenea, a declarant in cadrul Forum Energy 2011 ca cel mai mare producator de energie electrica (care produce in prezent la 40-50% din capacitate) a livrat intotdeauna sub preturile comerciale pentru sectorul reglementat, iar nevoia acoperirii costurilor si a pierderilor provocate de anul secetos impune o crestere de 3,5% pentru contractile bilaterale si o crestere de pana la 50% pentru pretul energiei electrice livrate pe piata reglementata.

Insa chiar si vremea secetoasa ar fi putut fi depasita fara mari probleme daca Hidroelectrica si-ar fi gestionat corespunzator resursele; conform Money.ro, compania a fost acuzata de faptul ca, in ciuda prognozei de seceta, a continuat sa uzineze prea multa apa destinata livrarii energiei electrice catre traderii privati si de faptul ca a intarziat in a solicita activarea clauzei de forta majora la sfarsitul lunii septembrie, care i-a permis sa reduca livrarile de energie pentru contractile aflate in derulare.

Pretul energiei electrice si cheltuielile de Sarbatori

pretul energiei electrice

Totusi, pretul energiei electrice va fi majorat doar in urma aprobabrii cererii de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul energiei, deci sperante inca mai exista…

Cu toate acestea, avand in vedere scumpirile ce vin pe banda rulanta si facturile ce ne vor goli in curand buzunarele, eu zic sa nu cadem prada strategiilor magazinelor din apropierea Sarbatorilor si sa punem un ban deoparte pentru a suporta macar cheltuielile obligatorii si… pretul energiei electrice. Nu de alta, dar trebuie sa aprindem macar beculetele de Craciun. 🙂

Noi sa fim sanatosi.