Departe de noi vointa de a va deprima cu o tema care, la prima vedere, poate parea mohorata. Cu toate acestea, la 1 noiembrie si la Ziua Mortilor, am observat lumea si obiceiurile sale funerare neobisnuite, lasand in afara prisma Occidentului.

Am descoperit astfel rituri uneori ciudate, adesea desconcertante, dar intotdeauna surprinzatoare, care nu vor lasa indiferenti nici pe cei care au o inima puternica. Esti gata sa te scufunzi – liber de orice conceptie prealabila – in taramul mortilor?  Daca vrei sa aflii mai multe despre ce implica serviciile funerare in Romania, intrati pe site.

  1. Madagascar si transformarea mortii

Marea insula Madagascar este cea care deschide calea cu un rit funerar foarte special: ceremonia „famadihana”, numita si sarbatoarea intoarcerii mortilor. In aceasta tara in care credintele sunt puternice si unde batranii ocupa un loc foarte important, decedatul continua sa existe in mintea celor vii, care au atunci responsabilitatea de a ingriji trupurile stramosilor lor.

Aproximativ la fiecare 7 ani, in timpul sezonului de iarna, membrii aceleiasi familii dezgropa scheletul unuia dintre stramosii lor si il invelesc usor intr-o carpa alba. Purtandu-l in cinstea deasupra capului, rudele decedatului danseaza in jurul mormantului si ii aduc un omagiu inainte de a-l plasa in cele din urma cu grija in mormantul sau.

Motivele acestei ceremonii sunt diverse si pot varia de la o regiune la alta. Unii malgasi sustin ca si-au vazut stramosul intr-un vis cerand haine noi sau plangandu-se de frig. Interpretand aceasta viziune ca un semn, rudele decedatului merg la un astrolog care este apoi responsabil pentru stabilirea datei ceremoniei.

Aceasta sarbatoare poate avea loc si in cazul repatrierii corpului unei persoane decedate departe de satul lor.

  1. Ciudatul ritual al Toraja din Indonezia

Daca va aflati pe Insula Sulawesi din Indonezia in Ziua Mortilor, este foarte probabil sa simtiti fiori reci pe spate. In fiecare an, in august, familiile apartinand comunitatii Toraja isi dezgropa mortii pentru a le aduce un omagiu. Corpurile (mumificate cu ierburi traditionale pentru cei mai in varsta si formalina pentru cei mai recenti morti) sunt rasfatati de membrii familiei.

Coafat, curatat, imbracat si chiar parfumat; apoi sunt plimbati prin sat si afisati in vederea intregii comunitati. Desi exercitiul poate parea ciudat pentru noi occidentalii, motivul din spatele acestui ritual este destul de onorabil.

Pentru toraja, scopul acestei sarbatori este de a le arata stramosilor ca inca se gandesc la ei si ca ii iubesc in ciuda trecerii lor in lumea mortilor. De-a lungul acestei sarbatori, membrii comunitatii Toraja se comporta cu trupurile ca si cum ar fi fost inca in viata.

Potrivit lor, acest ritual are un impact real asupra recoltelor anului viitor. Acesta este motivul pentru care se intampla in august, dupa terminarea musonului si chiar inainte de plantare.

  1. Sicrie suspendate in Filipine

Arhipelagul filipinez este alcatuit dintr-o multitudine de insule care toate au propria lor cultura unica. Unele dintre ele gazduiesc orase mici care perpetueaza inca traditii care sunt uneori vechi de mii de ani. Acesta este cazul insulei Luzon si a micului sau sat Sagada, situat in nordul arhipelagului.

De indata ce ajungeti, veti vedea rapid ce face acest oras atat de special. La intrarea in sat, zeci de sicrie atarnate de partea stancii se legana usor in vant. Daca drumul pentru a ajunge acolo este uluitor, acest spectacol suprarealist merita sa faci calatoria. Uneori decorate sau infrumusetate cu figurine mici in imaginea decedatului, sicriele din lemn atarna in siguranta de ani de zile la cativa metri de pamant.

De ce si cum ramane un mister si astazi. Unii antropologi cred ca acesta este un rit funerar care permite sufletelor mortilor sa ajunga mai repede in cer. Altii presupun ca asezarea mortilor astfel le permite sa se odihneasca in pace in timp ce se bucura de explozia vantului si de caldura soarelui. Si apoi sunt cei care, mai pragmatici, fac ipoteza ca suspendate in acest fel, trupurile stramosilor lor nu ar fi devorate de fiarele salbatice.

  1. Curajul calugarilor Sokushinbutsu din Japonia

La fel ca in cazul tuturor religiilor, exista mai multe curente ale budismului. Unii, mai radicali decat altii – precum curentul Shingon – au instituit un ritual funerar foarte ciudat care a fost observat in tara soarelui rasarit in special de antropologi.

Aproximativ douazeci de trupuri de calugari budisti Sokushinbutsu au fost gasite mumificate intre 12 e si secolul XX. Nu veti spune nimic deosebit de exceptional, in afara de asta: pentru a atinge iluminarea si pentru a se apropia cat mai mult de Buddha, calugarii au trebuit sa se ingropeze in viata intr-un mormant de piatra.

Acest proces urma sa serveasca, potrivit lor, pentru a preveni putrefactia corpurilor decedate si pentru a transforma corpurile in adevarate mumii. Dar atunci de ce s-au gasit doar aproximativ 20 din secolul al XII-lea? Pur si simplu pentru ca, de cele mai multe ori, experimentul a fost un esec si mormantul a fost apoi sigilat definitiv .