Va puteti imagina ca va puteti creste propriile fructe sau legume acasa? Oricat de nebuna ar suna ideea, a avea propria gradina de acasa este mult mai simplu decat pare si poate aduce multe beneficii vietii tale, vietii familiei tale si vietii planetei noastre.

Miturile gradinii casei

Cand ne gandim sa avem o gradina acasa, credem ca este doar pentru unii oameni. Avem ideea ca, pentru a instala una, trebuie sa avem o casa spatioasa, cu o gradina imensa sau un loc destinat pentru asa ceva. Desi este foarte util sa aveti o zona verde pentru a o instala, adevarul este ca puteti avea una indiferent unde locuiti.

Avand-o intr-un apartament este posibila, deoarece nu necesita mult spatiu pentru a fi instalata. Totul va depinde de cantitatea de culturi pe care doriti sa o faceti. Ele pot fi la fel de mari ca dimensiunea unei gradini intregi, sau la fel de compacte ca dimensiunea unui vas.

Sera ta personala.. de acasa

In doi timpi si trei miscari iti poti crea propria sera la tine acasa. Daca dispui de putin spatiu in curtea casei tale si iti place sa gradinaresti, atunci poti sa iti creezi propriul tau loc pentru legumele preferate.

Nu costa mult dar o sa ai beneficii multiple si primul cel mai important ar fi legumele proaspete pe care le vei planta si culege cu mana ta. Ai nevoie de un suport (de regula din fier) pe care sa adaugi o folie speciala folie solar. Daca nu te pricepi la asta, poti cauta tutoriale cu ajutorul internetului si cu siguranta vei realiza cat de usor se poate realiza.

Beneficiile de a avea o gradina

Punerea gradinii tale acasa are multe beneficii pe termen scurt, mediu si lung, deoarece aceasta nu va ajuta numai tine, dar, de asemenea, si mediul inconjurator. Iata cateva motive pentru care ar trebui sa faceti o sera acum:

  1. Reduceti amprenta ecologica

Prin cultivarea propriilor legume, fructe sau legume, veti reduce impactul asupra mediului pe care il au alimentele noastre atunci cand le cumparamdin supermarketuri.. Multi oameni nu se opresc sa se gandeasca la modul in care se contamineaza fructele si legumele in transportul si manipularea lor pentru a ajunge la mainile noastre. Avand cultura la indemana, veti evita contaminarea prin transportul si tratarea fructelor si legumelor.

  1. Va veti asigura de calitatea acestora

Daca plantati propriile alimente, va veti asigura ca sunt de calitate si 100% organice, deoarece ingrasamintele sau alte substante nu vor fi utilizate. Veti putea sa va asigurati ca acestea sunt de buna calitate si de incredere in proprietatile lor nutritionale.

  1. Va veti ajuta economia

Daca cresterea hranei devine o activitate regulata in viata ta, pe termen lung vei incepe sa observi beneficiile economice pe care le are. Veti putea economisi banii cheltuiti pentru achizitionarea acestor produse, deoarece veti avea acces la ele, gratuit timp de mai multe sezoane. Fara indoiala, livezile sunt o investitie care merita cu desavarsire in viitorul nostru.

Sfaturi si sugestii pentru o sera in propria curte

Cele mai bune plante care pot creste intr-o sera prospera in containere, cel putin temporar, si se potrivesc bine cu tipul de microclimat pe care il puteti produce in interiorul serii.

Lista plantelor comune pentru sera sunt legumele si florile. Legumele sunt de obicei impartite in doua grupe principale: culturi de sezon rece si culturi de sezon cald. Culturile reci de sezon, cum ar fi salata, broccoli, mazare si morcovi, sunt alegeri excelente pentru sere reci si sere neincalzite din curtea din spate.

Aceste plante pot tolera noptile reci, astfel incat incalzirea nu este necesara atunci cand le cresteti, cu exceptia cazului in care locuiti intr-o zona in care temperaturile ating valori minime extreme. Multe cresc, de asemenea, bine in umbra partiala, reducand nevoia de iluminare aeriana.

Doar asigurati-va ca va ventilati corect sera si instalati un ventilator pentru rara zi fierbinte din sezonul timpuriu. Legumele de sezon cald, inclusiv castraveti, rosii, dovlecei si ardei, prospera in sere cu temperaturi constante intre 55 si 85 grade F. (12-29 C.). Aceste plante necesita adesea iluminare suplimentara, gratar si polenizare manuala, dar va vor oferi legume de vara pe tot parcursul anului, daca le tratati frumos.

Ornamentalele pot fi grupate in anuale si plante perene care iubesc soarele sau umbra si pot fi impartite in continuare prin nevoile lor de umiditate sau alte caracteristici unice. Alte plante ornamentale si peisagistice preferate includ: Geraniums, Impatiens, Petunii, Salvia, Caladii, Ferigi, Poinsettias, Crizanteme, Panselute, Coleus, Gazanias.

Desi aceste plante pot fi cultivate in aer liber in multe locatii, cresterea in interior permite hibridizatorilor sa izoleze polenul si sa inmulteasca usor plantele iubite de butasi. Chiar si plantele tropicale si cactusii au un loc in sera potrivita!

Daca doriti sa cresteti ceva mai interesant, serele pot fi setari ideale pentru plantele tropicale mici, cum ar fi orhideele, capcanele pentru muste Venus si alte plante carnivore, daca acordati o atentie deosebita conditiilor interioare.