Pauza de masa plus un pui de somn

Majoritatea dintre noi suntem obisnuiti cu clasica pauza de masa, a carei perioada variaza de cele mai multe ori intre 30 de minute si o ora. Dupa pauza de masa stii ca urmeaza insa ceva cu care trebuie sa te lupti crancen: starea de somnolenta. Aproape ca te prelingi sub birou, ochii iti pica grei si pentru un sfert de ora cel putin nu prea mai vezi bine ecranul calculatorului.

Ce ai zice de un pui de somn dupa pauza de masa? Suna prea bine, ideal chiar, dar din pacate la noi in tara, spre deosebire de alte tari, nu s-a pomenit ca vreo companie sa permita angajatilor mici pauze de somn.

Pauza de masa la job: un lucru comun. Pauza de somn: inovatie

Poate ti se pare ceva iesit din comun, insa cercetatorii vin cu dovezi clare ca un pui de somn la job poate fi extrem de eficient. In 2007, Institutul National de Securitate in Munca si Sanatate din Atlanta a concluzionat ca un pui de somn in timpul zilei “poate fi o strategie atat pentru imbunatatirea starii de spirit, cat si a satisfactiei la job”. Dupa doar un an, in 2008, cercetatorii Universitatii Haifa din Israel au descoperit ca o scurta pauza de somn poate imbunatati procesul de consolidare pe termen lung a memoriei. Dovezile au continuat sa “curga” astfel ca, in 2010, cercetatorii de la Universitatea California din Berkley au confirmat ca perioadele scurte de somn imbunatatesc capacitatea creierului de a retine informatii.

Studiile au mai indicat faptul ca somnolenta cronica la job poate reduce timpul de reactie al unei persoane, scade capacitatea de concentrare si aceea de a retine informatii pe perioade lungi de timp.

Asadar, pauza de masa urmata de un pui de somn poate creste productivitatea…

…lucru confirmat de Crai Yarde, fondatorul companiei Yarde Metals din Bristol, Connecticut, care a observat in urma cu mai multi ani ca angajatii lui, care lucrau in trei schimburi, atipeau la locul de munca. Din acest motiv, la construirea unui sediu nou (in 1995!), acesta a creat o camera cu canapele in care angajatii sa poata dormi pentru scurte perioade de timp.

Solutia sa se pare ca a functionat, iar in prezent, dupa mai bine de 15 ani, Yarde Metals a ajuns la o cifra de afaceri de 500 milioane dolari. Camera de odiha se pare ca a functionat.

Cat de greu ar fi sa se introduca la noi o mica pauza de somn de 15-30 minute dupa pauza de masa? Dupa parerea mea, extrem de greu. Prea putini angajatori de la noi cred ca ar fi dispusi sa vada oameni relaxati pe culoarele firmei pentru ca mentalitatea romanului pare sa fie: cu cat esti mai stresat, cu atat pare ca muncesti mai din greu…