Cele mai bogate tari din lume isi aleg un nou lider?

Bogatia este un subiect vesnic fascinant, despre care s-a vorbit in repetate randuri, ea fiind legata de numele marilor magnati ai planetei, ori de numele unor mari companii. Insa mai exista o categorie de bogatie, cea pentru care se lupta cele mai puternice tari ale planetei, din punct de vedere financiar.

Altfel spus, e vorba de cele mai bogate tari din lume, al caror clasament se pare ca va cunoaste ceva modificari pana in 2015. In primul rand, un subiect care cred ca nu mai are darul de a soca multa lume este acela al detronarii SUA ca prima dintre cele mai bogate tari din lume. Conform unei analize WorldMapper, este posibil ca pana in 2015 China sa devina cea mai bogata tara din lume, in contextul in care va produce 27% din totalul averii la nivel mondial.

Cele mai bogate tari din lume, cu ochii atintiti spre China

Evolutia pe care a cunoscut-o in topul avutiei planetare a cunoscut o miscare inceata, dar sigura. In 1960, China producea doar 5% din averea planetei, insa intre 1975 si 2002 tara a pornit un trend ascendent de crestere a produsului intern brut pe cap de locuitor, ajustat cu paritatea puterii de cumparare.

Avand in vedere dinamica actuala a averilor la nivel mondial – influentata enorm de criza mondiala prin care trece SUA si unele tari europene – daca aceasta se va mentine constanta, China va reusi sa produca in 2015 27% din averea planetei, devenind noul lider financiar, in locul SUA.

Ironia acestei situatii, am regasit-o in nenumaratele proverbe chinezesti care ne fac sa intelegem cat de putin “materialista” este aceasta natiune:

Cu banii poti cumpara o locuinta, dar nu poti cumpara un camin.

Cu banii poti cumpara un ceas dar nu poti cumpara timp.

Cu banii poti cumpara sange, dar nu poti cumpara viata.

Cu banii poti cumpara sex, dar nu poti cumpara iubirea.

Si multe, multe altele…

Cat de schimbata va fi aceasta lume noua, in care “visul american” (“the american dream”) nu-i va mai lasa pe atatia cu respiratia taiata, ramane de vazut…

Dar pana sa privim in viitor, sa aruncam o privire in trecut, mai exact la 1900 si sa vedem care era continentul cu cele mai bogate tari din lume pe atunci. In acea perioada, Europa era in mod clar cel mai bogat continent, avand un mare as in maneca numit revolutia industriala. Dupa Europa, a venit randul Statelor Unite, iar acum se pare ca asul s-a mutat pe maneca…kimono-ului, dandu-i mari sanse de reusita tarii asiatice.

Cele mai bogate tari din lume…se muta in Asia?

„Avantul Asiei este evenimentul economic cel mai importat al epocii noastre. Daca se va derula ca in ultimele decenii, va aduce la sfarsit cele doua secole de dominatie a Europei si Americii de Nord”, scrie Martin Wolf, citat in raportul WorldMapper.

Daca despre Africa se pare ca pe plan economic nu se aud prea multe, prognosticurile pentru Asia sunt extrem de optimiste, avand la carma China – actualmente pe locul 2 intre cele mai bogate tari din lume.

Tu ce crezi? Va reusi China sa detroneze SUA si sa devina cea mai bogata tara din lume?