Piata imobiliara – pretul locuintelor in 2012, in continua scadere?

Anul 2011 nu a fost unul fericit pentru piata imobiliara, pretul locuintelor (in special al celor mai vechi) urmand un trend descendent care se pare ca nu se va redresa prea curand.

Anul 2012 poate fi un fel de luminita de la capatul tunelului, insa nu din prima zi: conform CEO-ului Coldwell Banker Affiliates of Romania, citat de Wall-street.ro, piata imobiliara isi va continua declinul pentru inca 6 luni, urmand a-si reveni prin datorita adoptarii unei strategii noi: apartamente mici pentru orice buzunar.

Piata imobiliara – cat poate plati romanul pentru un apartament?

Vazand pretul locuintelor mari este prea mare pentru buzunarul romanilor si ca spatioasele apartamente noi in care se intreceau dezvoltatorii in ultimii ani  au ramas ale nimanui, acestia au inceput sa se orienteze catre constructia unor apartamente cu suprafete “decente”.

Asadar, piata imobiliara se va “mula” pe posibilitatile romanilor: o familie din clasa de mijloc poate plati maxim 60.000 de euro pentru un apartament, motiv pentru care cele mai multe dintre  proiectele anului 2012 vor ne vor aduce apartamente pentru care vom scoate din buzunar aproximativ 300 de euro pe luna. Adica 25% din venitul unei familii din clasa de mijloc, unul de 1200 de euro.

Insa nu doar pretul locuintelor va cunoaste modificari, ci si marimea lor sau chiar cea a cladirilor in sine: blocurile de locuinte P+20 pe cere si le doreau dezvoltatorii de pe piata imobiliara vor fi inlocuite de cele P+10, pentru un cost de constructie mai mic.

Piata imobiliara – vesti imbucuratoare pentru chiriasi

piata imobiliara
Iar pretul locuintelor nu va scadea doar pentru proiectele noi de anul viitor, ci si pentru cele deja existente prin care inca sulfa vantul. Motivul? Dezvoltatorii acestor proiecte care nu s-au bucurat de un mare succes vor trebui sa mai lase din pret deoarece pe piata imobiliara apar proiecte noi si oferte atractive carora nu le vor putea face fata.

Iar peste toate acestea, noile masuri de austeritate ce ne bat la usa, perspectivele economice deloc favorabile ale Romaniei si gradul crescut de neincredere in piata imobiliara datorat numeroaselor proiecte inghetate sunt alte piedicii in calea celor cere isi doresc propria locuinta si care platesc luna de luna chirii cand ar putea sa-si plateasca rata la propriul apartament.